Боротьба з пластиковими відходами підірве попит на нафту більше, ніж очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба з пластиковими відходами підірве попит на нафту більше, ніж очікувалося

Енергетика
3618
Нафтова галузь недооцінює вплив зміни споживчих настроїв на свій бізнес: боротьба з пластиковими відходами підірве попит на нафту більше, ніж було прийнято вважати.
Про це пише Financial Times.
Кафе і ресторани відмовляються від пластикових соломинок, магазини – від одноразових пакетів, у багатьох країнах ухвалююються закони про обмеження одноразової упаковки в самих різних сферах. Рано чи пізно ці зміни вплинуть і на нафтогазові компанії.
Зараз більше половини світового попиту на нафту забезпечує транспорт. На частку нафтохімії припадає всього 15% споживання нафти, однак Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує, що до 2040 року ця частка досягне 50%. Нафтохімічні підприємства залишаться головним джерелом попиту на нафту, зростання в якому буде прискорюватися, а не сповільнюватися, як в інших сегментах.
Однак деякі експерти вважають помилковим припущення, що в наступні два десятиліття попит на пластмаси і вироби з них буде зростати істотно швидше за світову економіку, як це було в останні десятиліття.
Прогнози МЕА та інших компаній і організацій виходять зі стабільно високого споживання пластмас – зі зростанням в середньому на 3% за рік в 2017-2040 роках. Для цього сьогоднішні ринки, що розвиваються, повинні зберегти наявні моделі споживання. Крім того, повинні реалізуватися очікування, що “невидимий пластик” (компоненти цифрової інфраструктури, смартфонів й інших електронних пристроїв) стане новим незамінним джерелом попиту.
Однак зараз 45% всього пластика, що виготовляється в світі, йде на пакувальні матеріали, тоді як на електроніку – лише 7%. Зниження використання пластикових пакетів і низки інших видів пластику може уповільнити зростання його загального споживання удвічі в найближчі два десятиліття, тим самим послаблюючи перспективи попиту на нафту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас