Вчені побачили різницю в мозку "сов" і "жайворонків" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені побачили різницю в мозку "сов" і "жайворонків"

Технології&Авто
1450
Вчені з Бірмінгемського університету (Велика Британія) вивчили реакцію «сов» і «жайворонків» на когнітивні тести протягом дня і показали різницю в двох зонах мозку за допомогою МРТ.
За словами керівника дослідження доктора Еліз Фейсер-Чайлдса (Elise Facer-Childs), «сови» постійно відчувають невідповідність між біологічними і соціальними годинами – те, що багато хто відчуває при джетлагу. Щоб показати, чому люди з таким хронотипом можуть стикатися з труднощами при дотриманні звичайного графіку, він разом з колегами провів невеличкий експеримент.
Автори відібрали 38 добровольців, з них 14 – чоловіки. Середній вік склав 22,7 року. Шістнадцять людей вставали рано, а решта 22 звикли підніматися пізно. Їх хронотип дослідники також визначили за часовими періодами виділення мелатоніну і кортизолу.
Надалі учасників сканували за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) під час виконання когнітивних тестів на увагу.
Результати показали, що «жайворонки» реагували швидше в ранкові години і демонстрували значну перевагу в тестах над «совами». Однак у вечірній час «сови» краще справлялися із завданнями в порівнянні з «жайворонками», але їхня перевага не була настільки істотною. При цьому кількість зв’язків в зазначених регіонах мозку у «жайворонків» виявилася значно вищою, ніж у «сов» в усі проміжки часу. Автори сподіваються, що їхні дані вплинуть на сферу праці та приведуть до індивідуалізації графіку працівників, в залежності від їхнього циркадного ритму.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас