Українців зобов'язали платити за комуналку сусідів: коли платіжки зростуть у 1,5 раза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців зобов'язали платити за комуналку сусідів: коли платіжки зростуть у 1,5 раза

Особисті фінанси
8684
В Україні платити за “втрачені” в будинку тепло і воду будуть не постачальники, а мешканці. Відповідний закон і підзаконні акти вже прийняті. І якщо щодо тепла особливих запитань не виникає – платити доведеться за обігрів квартири і загальної території, то в ситуації з водою суми в платіжках в окремих випадках можуть вирости у 1,5 раза.
Із 1 травня частина українців платитиме за себе і сусіда
Першим про старт нової методики розрахунку платіжок повідомив “Київводоканал”. Правда, пізніше новину видалили. Так, підприємство заявило, що збирається враховувати в суми так званий “небаланс” уже з 1 лютого. Проте в Мінрегіонбуді рекомендували дочекатися 1 травня, коли повноцінно вступить у силу закон “Про комерційний облік комунальних послуг”. У українців є ще декілька місяців для того, щоб встановити лічильники і домовитися із сусідами.
Небаланс – різниця між тим, що намотав будинковий лічильник, і сумою квартирних приладів обліку. Як розповіла віце-президент Асоціації водоканалів Ольга Бабій, в окремих багатоповерхівках ця різниця становить 50%.
“Мешканці багатоквартирних будинків користуються магнітами на лічильники, вказують їхні недостовірні показники. Потрібно проводити роз’яснювальну роботу…” – каже Бабій. І якщо раніше за небаланс платив водоканал, зараз ця ноша ляже на плечі споживачів. Головне, що змінив закон: лічильником комерційного обліку (від нього залежать суми в платіжках) вважається не квартирний, а домовий прилад обліку.
Наприклад, якщо будинок за місяць отримав 900 кубометрів води, а всі мешканці в сумі вказали, що витратили 450 кубів, різницю 50% повинен покрити водоканал, тоді як мешканці можуть заплатити за квартирними лічильниками. Так буде до 1 травня 2019 року. А вже після зазначеної дати 450 кубів небалансу розділять на всіх мешканців. Якщо йдеться про ОСББ, то правління будинку може самостійно розподілити, в якій пропорції розподіляти суму. Швидше за все, вона буде залежати від обсягів споживання або ділитися порівну на всіх.
“Це буде новий еволюційний закон, коли жителі самі повинні визначати, за якою схемою будуть розподіляти небаланс”, – пояснюють в Асоціації водоканалів.
Усього закон передбачає два варіанти розподілу небалансу. Перший – якщо у всіх стоять квартирні лічильники. Другий – якщо частина квартир без приладів обліку (в різних містах таких до 10%). Отже, якщо немає лічильника, то в квартирі порахують споживання за нормативом (у разі перевірки лічильника – усереднене споживання за три місяці). Наприклад, у будинку на 45 квартир у трьох немає лічильників на воду. Під час підрахунку сум у платіжках показання будинкового лічильника віднімуть від показань 42 квартир і трьох нормативів.
Суми в платіжках можуть вирости в 1,5 раза у випадку, якщо сусіди активно крадуть воду. Наприклад, встановили магніти на лічильники, подають помилкові показники. Також за “зайве” доведеться платити, якщо сусіди поливають ділянки біля будинку. Або в квартирі без лічильника прописана одна бабуся (норматив на одну людину), а за фактом із нею живуть троє дітей і двоє онуків.
Координатор житлових програм “Опори” Тетяна Бойко також погоджується, що з внутрішньобудинковими втратами води можуть виникнути проблеми. Один із варіантів їхнього вирішення – встановлення спеціальних антимагнітних пристроїв.
Проблема крадіжки води з 1 травня стане проблемою всього будинку. Уже зараз українці, які живуть у багатоповерхівках, можуть поцікавитися, чи є “небаланс” води в їхньому будинку. І якщо виявиться, що різниця суттєва – варто задуматися над встановленням антимагнітних засобів і провести “виховну роботу” із сусідами. Інакше доведеться заплатити не тільки за себе, але й за сусіда.
Час задуматися про економію
В Україні довгий час взагалі не було обліку комерційних послуг, розповідає експерт в сфері енергоефективності Анна Акерманн. Після різкого зростання тарифів виявилося, що чинні нормативи, за якими українці платили без лічильників, значно завищені. Наприклад, як показує практика, в будинках із тепловими лічильниками платять за опалення приблизно на 30% менше. Подібна ситуація і з водою.
Головне завдання нового закону – змусити українців економити і платити за все, що витратили. Втрати тепла в будинках становлять приблизно 30%, левова частина води втрачається через несправні крани, “діряві” труби та магніти на лічильниках. І якщо раніше втрати закладали в тарифи й розподіляли між усіма, то зараз їх покажуть у платіжках і за них доведеться заплатити.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас