Олег Кузнецов: криптовалюти. Початок кінця чи новий виток? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: криптовалюти. Початок кінця чи новий виток?

Фінтех і Картки
2092
Криптовалютні ринки обвалилися. Знову. Для деяких це вже стало залізним доказом швидкої смерті біткойна і компанії. У соцмережах і пресі можна відшукати безліч таких відгуків і негативних прогнозів.
Інші наполягають, що падіння криптовалютного ринку – процес тимчасовий і природний. Де ж істина? Так там, де і завжди – посередині.
З чого почалося падіння?
Падіння, як би це не звучало, почалося зі злету. Рік тому, коли ціна біткойна різко злетіла, а потім так само різко опустилася. Це стало точкою неповернення.
Хоча поточний обвал не є чимось незвичайним. Для криптовалют це в якомусь сенсі норма. Таке вже було, наприклад, в 2013 році, коли ціна біткойна злетіла з $130 до $1150, а потім повернулася практично на вихідні позиції. Просто цифрові активи мають свою специфіку, в основі якої – і це сьогодні знають всі – відсутність прив’язки до курсу, цінних ресурсів тощо.
Та все ж потрібно визнати, що нинішнє падіння курсу криптовалют одне з найбільш затяжних.
У чому причини?
Їх дуже багато насправді. Розглянемо основні.
  • Перегрів ринку
Факт «перегрітості» підтверджує надмірно різкий стрибок курсу біткойна, що відбувся рік тому. Непередбачуваність і різкість цієї події змушує задуматися про велику спекуляцію і про те, що ціна на криптовалюти занадто роздута.
Давайте згадаємо статистику. На початку січня 2015 року за біткойн давали 315 доларів. Січень 2016 – ціна біткойна збільшилася до 430 доларів. На початку 2017 року знову зростання, але поки що в межах норми. На той момент ціна біткойна становила трохи більше тисячі доларів.
І раптом в листопаді його ціна вже на рівні 7 тисяч доларів. Приріст за якихось півроку склав 600%. А наступного місяця ще більший «злет» – до 20 тисяч доларів.
Олег Кузнецов: криптовалюти. Початок кінця чи новий виток?
Така різка динаміка, нехай позитивна, все одно аномальна для будь-якого ринку.
В даному випадку свідчить про надмірне вкладення коштів у криптовалюти, переоцінку їх інвестиційного потенціалу. Прямим наслідком подібної ситуації є корекційні рухи. Простіше кажучи, спад. По суті, зараз ринок повертається в свій природний стан.
  • Проблема майнінгу
Сьогодні майнінг став складнішим. Ще років зо два тому можна було без особливих зусиль добувати біткойн на звичайних домашніх комп’ютерах. Але чим дорожчою ставала монета, тим більше «видобувачів» приваблювала. Як наслідок, кількість доступних монет різко скоротилася, через що їх видобуток ускладнився.
Майнери почали закуповувати дорожчі комп’ютери, відеокарти тощо для роботи. Виробники комп’ютерної техніки, зрозумівши тенденцію, не пропустили нагоди заробити більше. За останній рік ринок буквально заполонило крутими і дорогими іграшками для майнерів. І в підсумку… в підсумку виникло замкнене коло.
Видобуток монет у великих кількостях вимагає великих витрат. В середньому, за даними Crescent Electric, для видобутку 1 біткойна необхідно витратити 7275 доларів.
Такі витрати можуть витримати не всі, що призводить, з одного боку, до зниження видобутку, з іншого – відтоку майнерів. Це знижує ціну біткойна і інших криптомонет. А зниження ціни робить майнінг ще менш вигідним, посилюючи відтік майнерів.
Проблема виникла і у виробників обладнання для майнінгу. Їхню продукцію тепер закуповують не так активно, в результаті відбувається банальне затоварення складів. Ось так і вийшло, що від криптовалютного хайпу дісталося всім.
  • Зломи і шахрайство
Хакерство на криптовалютному ринку – відоме зло. Інша річ, що 2018 рік виявився надзвичайно багатим на хакерські атаки, що ще більше відлякує від нього інвесторів. Або як мінімум змушує проявляти більшу обережність.
Згідно зі звітом CipherTrace, за перші 9 місяців було викрадено крипти на 927 млн ​​доларів, що в кілька разів більше, ніж за весь 2017 рік. Коротенько це виглядало таким чином:
Січень – з японської біржі Coincheck вкрадено криптовалюти NEM (її позиціонували як одну з найбільш надійних) на суму понад 500 млн доларів. Лютий – з біржі BitGrail викрадені токени Nano на суму в 170 млн доларів, що призвело до банкрутства і самої біржі. Червень – зламані південнокорейські біржі Bithumb і Coinrail. Вересень – зламана японська біржа Zaif.
Крім хакерів масла в вогонь підливають і самі криптобіржі. Багато з них протягом минулого року «попалися» на маніпуляціях з койнами. Так, в травні біткойн впав у ціні більш ніж на тисячу доларів лише на повідомленні про орієнтовне шахрайство біржі Upbit.
Пізніше в Японії в ході розгляду були доведені факти використання біржами FSHO і Bit Station біткойнів клієнтів для особистих цілей.
Підняла всіх на вуха і новина про порівняно нещодавню атаку 51% на ефір. Хоча саме в даному випадку, мабуть, не такий страшний звір, як його малюють.
Атака 51% і криптовалюти
Атака 51% стає можливою тоді, коли в руках якоїсь особи опиняється більше половини потужностей всієї мережі. При такому розкладі атакуючий здатний одноосібно маніпулювати мережею, контролювати всі транзакції в ній і генерувати нові блоки в ланцюжку блокчейну.
Останній відомий випадок подібного злому стався на початку січня цього року. Факт атаки визнали дві біржі: Gate.io і Bitfly.
Самі розробники ефіру підтвердили наявність злому не відразу, а лише через кілька днів, та й то спробували знайти йому легальне пояснення у вигляді «тестування нових майнерів».
Так це чи не так, зараз точно ніхто не скаже. Зате напевно можна сказати, що сама по собі нещодавня атака 51% глобально нічого не змінить. Про те, що вона можлива і про її наслідки ринку відомо давно, але інвесторів це не зупиняло раніше.
Більше того, без вразливості до даного типу злому криптовалюти взагалі б не існували.
Нарешті, атака в 51% на великі мережі занадто затратна по вкладенню в обладнання. Для того щоб компенсувати всі витрати, потрібно мати на своєму гаманці величезну суму койнів для подвійного списання, бо при кожному наступному хибному списанні їх вартість буде знижуватися.
Якщо для кого і становить загрозу атака 51%, так це для дрібних криптовалют, що розвиваються, і їх власників. Мережі таких альткойнів менші і користувачів у них теж менше, тому «вибитися в лідери» помітно простіше. Значного прибутку це не принесе, та й до того ж будуть проблеми з реалізацією вкрадених монет. Але ось репутація самої криптовалюти постраждає, після подібного роду атаки вона може втратити всіх своїх користувачів і, як наслідок, припинити своє існування.
Як підсумок
Ринок криптовалют зараз зіткнувся з безліччю проблем. У цій колонці розглянуті деякі з них, ключові, проте в дійсності чинників, що спровокували поточний обвал, набагато більше.
Але все це не означає, що ринок вмирає і скоро перестане існувати. Наразі він намагається оговтатися, стабілізуватися після хвилі неймовірного хайпу.
Всі ці злети і падіння ціни на криптовалюти напевне, продовжуватимуться й надалі. Доти, доки ринок не знайде для себе комфортну систему роботи. Комфортну для всіх його учасників – майнер, інвесторів, держави.
Але є ймовірність, що це так і не відбудеться, ні в найближчому, ні в далекому майбутньому. Ось тоді і можна буде говорити про криптовалютну смерть.
Олег Кузнецов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас