До 2030 року працездатних українців поменшає на три мільйони - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2030 року працездатних українців поменшає на три мільйони - експерт

Казна та Політика
1268
Кількість працездатного населення України віком від 20 до 64 років до 2030 року зменшиться з 26,9 млн до 24 млн.
Про це сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.
“Останній прогноз нашого інституту щойно роздрукували мені до 2030 року. Ми взяли реальний вік, який беруть і в Євросоюзі – 20-64 років, коли до 20 вони навчаються, а після 60 ще перше п’ятиріччя люди працюють, якщо це не важка фізична праця. Чисельність населення цього віку зменшиться з 26,9 млн до 24 млн. І оце, щоб ми не робили з народжуваністю і смертністю — оця цифра вже не зміниться”, – сказала Лібанова.
Вона повідомила, що загальна чисельність населення (без Донбасу та Криму) наразі в Україні становить 42 млн 200 тис. осіб, а на початок 2031 року населення буде вже 39,5 млн.
Також експерт розповіла, як українські роботодавці б’ють на сполох, що на ринку не вистачає кваліфікованої робочої сили. Так, днями федерація роботодавців презентувала свій маніфест, де першим пунктом стоїть “зупинити депопуляцію і міграцію”.
“Я пояснила, що зупинити це неможливо. Але, разом з тим, якщо вже українські роботодавці, які два роки тому питання браку робочої сили взагалі не розглядали, занепокоїлися – ред.)… Вони вважали, що це торкнеться будь-кого, але не українського бізнесу. Два роки минуло — вже порозумнішали. І те, що європейські країни одна за другою відкривають свої ринки праці для населення з третіх країн, не з Євросоюзу, вони це роблять не для нас, вони це роблять для себе. Тобто в них нема кому працювати”, – сказала експерт.
Лібанова зазначила, що наразі в світі зростає попит на працівників кваліфікації високого та низького рівня, а попит на працівників середнього рівня падає. В той час, як Україна переважно готує фахівців середнього рівня. Хоча, на її думку, це, можливо, допоможе вирішити проблему нестачі робочої сили, і сприятиме відкриттю українського ринку праці для мігрантів із небагатих країн.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас