Борги за комуналку: в якому випадку можна не платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги за комуналку: в якому випадку можна не платити

Енергетика
8583
Українці накопичили рекордний борг за комуналку – понад 55 млрд грн. У лютому прийдуть перші платіжки з новими цінами за тепло, в травні знову подорожчає газ, а в липні – електроенергія.
Стягнути можна тільки ту частину боргу за комуналку, якій не більше трьох років. Згідно з Цивільним кодексом, якщо за три роки комунальне підприємство не розібралося зі своїм клієнтом у суді, отже, витребувати ці гроші вже не вдасться. Важливо водночас зазначити, що борг не пробачають, його продовжать вказувати в платіжках.
В якому випадку можна не платити (за законом)
Закон “Про житлово-комунальні послуги” дозволяє в окремих випадках комунальні послуги не оплачувати, або ж платити менше. Наприклад, якщо замість гарячої води – тепла, платити за неї за тарифом для гарячої не потрібно.
За гарячу воду:
  • 75-50 градусів – повний тариф;
  • 49-45 градусів – 90% повного тарифу;
  • 44-40 градусів – 70% повного тарифу;
  • 40 градусів – за тарифом на холодну воду.
Крім того, як пояснюють у НКРЕКП, гарячу воду можуть відключати не більш ніж на 6 годин за добу, у той же час період “без води” повинен становити не більше 30% місяця.
Якщо зазначена норма порушується, за кожну добу сума в платіжках повинна зменшуватися на 3,3%. Остання норма також стосується і холодної води.
За тепло
  • Якщо температура в приміщенні не вища за 12 градусів, опалення можна зовсім не оплачувати.
До речі, отримати кілька тисяч гривень за 10-20 хвилин собі на картку реально. За допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас