Скоро вибори. Чого чекати від ставок за депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скоро вибори. Чого чекати від ставок за депозитами

Особисті фінанси
88
«Мінфін» запитав банкірів, що буде зі ставками за депозитами у гривні та валюті в 1 кварталі 2019 року.
Тенденції на депозитному ринку поки радують вкладників. Дохідність депозитів почала зростати ще восени 2018 року. Український індекс ставок за річними гривневими вкладами фізосіб зріс за минулий рік з 14,33% до 15,65%. За даними «Мінфіну», максимальні ставки за заощадженнями в нацвалюті продовжували зростати і цього року.
Але ситуація незабаром може змінитися. В НБУ нещодавно натякнули, що подумують про зниження облікової ставки. На такий крок регулятора банки майже напевно відреагують зниженням дохідності вкладів. До того ж, на «носі» вибори. А в цей період фінансисти утримуються від різких рухів.
«Мінфін» попросив банкірів розповісти, що чекає вкладників в 1 кварталі 2019 року.
Директор департаменту роздрібного бізнесу РВС Банку Людмила Радченко
Ситуація на ринку депозитів 2019 не повинна кардинально змінитися. Допускаю незначне коливання відсоткових ставок. У відсотковій політиці банки зазвичай орієнтуються на облікову ставку НБУ, яка враховує поточну економічну ситуацію в країні, інфляцію тощо. В якійсь мірі поточний рік виборів можна назвати роком гарантії стабільності.
За 2018 рік клієнтські відсоткові ставки у банках України згідно з Українським індексом ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) в середньому збільшилися на 1% річних у гривні. Цілком ймовірно, що дана тенденція збережеться і в 2019 році. Оскільки минули часи, коли банки тільки й встигали перебивати конкурентів божевільними ставками, зараз ринок може пропонувати тільки додаткові сезонні переваги у вигляді різних акцій, лотерей та спеціальних пропозицій.
Як відомо, найбільший прибуток приносять депозити з виплатою доходу в кінці терміну, без можливості поповнення. Однак можна отримувати вигоду не тільки від розміщення вкладу. Однією з цікавих програм є пропозиція від «RwS bank» — депозит «Комунальний». Це не тільки класичне розміщення коштів з виплатою відсотків, але і можливість гарантовано щомісяця отримувати бонус у вигляді оплати за житлово-комунальні послуги. І так протягом усього року.
Деякі банки стали активніше пропонувати альтернативний формат примноження коштів — інвестиції в ОВДП. Їх дохідність — до 20,5% у гривні, у валюті — 7,5%, що явно вище звичайної депозитної пропозиції. Ще один «плюс» — відсутність податку на доходи фізичних осіб. Крім того, якщо банк йде з ринку, клієнту гарантована тільки сума в 200 тис грн, тоді як ОВДП це 100% гарантія держави повернення інвестицій.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас