Ігор Черненко: чому в 2019 році може настати дефіцит офісів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Черненко: чому в 2019 році може настати дефіцит офісів

Нерухомість
1546
Вакантність офісної нерухомості становить близько 10%. Активність орендарів призведе до нестачі площ і зростання ставок.
Прогнози оптимістів, які передрікали підвищений попит на офіси, схоже, справдилися. Зараз вакантність бізнес-центрів становить 10%, тоді як ще на початку минулого року – 20-25%.
Хороша новина в тому, що орендарі й не думають припиняти свою активність. Навпаки, більшість українських компаній планують розвиватися в цьому році – розширювати свій бізнес, наймати додаткових співробітників і підвищувати заробітну плату персоналу. Знайти ж місце для додаткового працівника цього року буде складніше.
Девелоперські компанії поки не ризикують вкладати кошти в будівництво великих офісних центрів. Колег-бізнесменів можна зрозуміти. Останні кілька років на ринку було несолодко: нові компанії-орендарі не з’являлися, вакантність в деяких об’єктах доходила до 50%. Знайти клієнта можна було тільки, якщо переманити його у конкурента.
Деякі офісні центри здавали свої приміщення бізнесу безкоштовно, але за умови, що компанія сама заплатить за комунальні послуги. Інакше космічні рахунки за опалення доводилося оплачувати самому девелоперу.
Після глибокої кризи невпевненість у завтрашньому дні залишається. І це позначається на майбутніх проектах. Якщо в 2007-2008 рр. проектанти створювали будівлі площею 40-50 тис. кв. м, то зараз – 10-15 тис. кв. м. Це ще одна хороша новина для бізнес-центрів, що вже працюють на ринку. Жорстка конкуренція, судячи з усього, настане не скоро.
Експерти прогнозують девелоперам хороші часи. У другій половині року всі гравці ринку можуть зіткнутися з давно забутою ситуацією, коли попит перевищує пропозицію.
За оцінками консультантів з нерухомості, цього року орендарі знімуть близько 150-200 тис. кв. м приміщень в київських офісах. Це фактично всі вільні об’єкти наразі. Великої ж кількості нових об’єктів не буде – девелопери просто не встигнуть їх побудувати.
Реалізація нових проектів займає в середньому два-три роки, тому офісні центри, що проектуються зараз, ми побачимо не раніше ніж в 2020-2021 роках.
Доходи теж зростатимуть. Дефіцит, як відомо, призведе до зростання цін на 15% до кінця цього року.
Невеликі компанії зі штатом до 10 осіб можуть знайти альтернативу великим офісним центрам. У Києві працює вже понад 20 коворкінгів, які здають місця в оренду окремим підприємцям-новачкам і виділяють кімнати для невеликої кількості співробітників. У цих центрах, як правило, створено все для розвитку бізнесу – швидкісний інтернет, нова техніка, кімнати для переговорів і навіть безкоштовний чай.
Офісним центрам дійсно невигідно здавати в оренду офіси площею 50-100 кв. м. Набагато цікавіше залучити офіс великої міжнародної компанії, яка відразу ж зніме 500-800 кв. м.
Компанії, які не зможуть зняти приміщення в бізнес-центрі класу «А» і «В», потраплять в «лист очікування». Докризова практика, коли девелопери формували список із потенційних орендарів, повертається.
До цього часу бізнесмени будуть знімати непрофесійні офіси. Як правило, вони розташовані в колишніх квартирах на перших поверхах житлових будинків, а також на території заводів, фабрик і проектних інститутів.
Вартість їх оренди, як правило, на 30-40% нижча в порівнянні з професійними бізнес-центрами. Але і умови гірші за всіма параметрами – від ремонту, охорони та місця розташування. Незважаючи на це, проблем з пошуком орендарів у них теж не буде. Вважаю, брак приміщень змусить бізнесменів погоджуватися на те, що залишилося на ринку.
Ігор Черненко, засновник Investment Development Property (IDP)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас