Кредити в Україні досі найдорожчі у Східній Європі - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити в Україні досі найдорожчі у Східній Європі - Bloomberg

Казна та Політика
509
Національний банк України лишив процентну ставку на рівні 18%, тим самим зробивши кредитування в країні найдорожчим у Східній Європі. Хоча з’явилися певні ознаки того, що процентну ставку можна знизити у другій половині року.
Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що потік фінансової допомоги для України від МВФ відновився. А інфляція сповільнилася більше, ніж обіцяли прогнози на 2018 рік. Однак, зростання цін лишається вищим бар’єра, встановленого Нацбанком.
У відомстві пояснюють, що вважають за необхідне підтримувати поточні «досить жорсткі монетарні умови з метою гарантування повернення інфляції до встановленого рівня в першому кварталі 2020 року».
Голова Нацбанку Яків Смолій сам посіяв певний сумнів щодо доцільності такого рішення. Оскільки раніше цього місяця він сказав депутатам, що «існують підстави» для скорочення базової процентної ставки. Але існують й інші потенційно загрозливі фактори, зокрема президентські вибори, участь в яких буде брати ціла низка популістів.
Також інфляція хоч і знизилася, але її тиск не зник. Підвищення тарифів на комунальні послуги і підвищення зарплат в Україні через відтік працівників у більш заможні країни Європи стали важливими факторами, які змушують ціни рости. Ризики для стабільності цін зростають і через політичну невизначеність. Оскільки після президентських виборів українці невдовзі підуть на парламентські.
Хоч Нацбанк очікує скоротити інфляцію до 5% за підсумками 2020 року, у відомстві визнають, що «новий політичний цикл» може створити «значний ризик».
Водночас, у Нацбанку бачать і позитивні фактори, які можуть дозволити скоротити базову процентну ставку до кінця цього року. Про це сказала заступник голови відомства Катерина Рожкова.
Валютні резерви України зараз на рівні 20,8 мільярдів доларів. І ця цифра майже не зміниться впродовж 2019 року, оскільки виплати за борговими зобов’язаннями будуть погашені за рахунок продажу євробондів, допомоги від Світового банку і Євросоюзу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас