НБУ вимагає від банків ретельніше перевіряти закордонні переказки кредиторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вимагає від банків ретельніше перевіряти закордонні переказки кредиторам

Казна та Політика
498
У Нацбанку бояться нової хвилі відтоку капіталу з України після 7 лютого – після набрання чинності революційного валютного закону. Тому вимагають від банків ретельніше перевіряти погашення клієнтами зовнішніх кредитів: відповідні вказівки містяться в телеграмі НБУ №Р/25-0006/2831 за підписом заступника голови Олега Чурія.
У ній фінансистам нагадали про класичну схему виведення грошей з країни: підприємство бере кредит у спорідненої структури за кордоном, після чого платить їй великі відсотки, а потім і всю суму позики.
Де-юре – це кредит, де-факто – виведення капіталу.
Щоб мінімізувати подібні проводки, банкірів зобов’язали перевіряти кожен випадок погашення українським бізнесом зовнішніх позик. І насамперед, ретельно виявляти сторони угоди – чи є вони спорідненими структурами. А потім і вартість позики.
Щоб зрозуміти, чи є вона завищеною, в НБУ рекомендують вивчати дві складові:
  • базову – вартість кредитного ресурсу на світовому ринку. Наприклад, відштовхуючись від LIBOR або облікової ставки центробанку тієї країни, в якій перебуває кредитор;
  • додаткову націнку, з урахуванням рейтингу України та індивідуальної оцінки ризику конкретного позичальника.
У Нацбанку хочуть, щоб банки проповідували суворий валютний контроль щодо подібних операцій, ще до проведення клієнтами кредитних погашень. Навіть після лібералізації валютного законодавства після 7 лютого 2019 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас