Які зарплати будуть у українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які зарплати будуть у українців

Особисті фінанси
2455
Українців в 2019 році чекає істотне підвищення зарплат, стверджують економісти. Основні причини – зростання економіки країни, а також відтік кадрів за кордон, що змушує наших роботодавців підвищувати виплати. Втім, платити більше будуть не всім підряд, а тільки тим, хто має високу кваліфікацію і є затребуваним. Решта найманих працівників в кращому випадку можуть розраховувати на обіцяну Кабміном середню зарплату в 10,5 тис. грн, в гіршому – на мінімалку, що підвищилася з 1 січня до 4123 грн. Про це пише Сегодня.
Як платили
За останніми даними Держслужби статистики за 11 місяців, середня зарплата по країні склала 9161 грн. За грудень, за оцінками економістів, буде 9500 грн. Це на 500 грн менше, ніж прогнозували в Кабміні. Але навіть з урахуванням недобору в процентах заробітки зросли на 12% при офіційній інфляції 9,8%. Тобто середній українець став багатшим на 2,2%, або на 200 грн на місяць. При цьому в уряді відзначили, що зростання доходів українців перевищило зростання цін.
Прем’єр Володимир Гройсман пообіцяв в 2019 році зростання заробітків ще на 1000 грн: до 10,5 тис. грн, а то і вище, або на 10,5% при прогнозованій річній інфляції 6,9%. Тобто підвищення реальних доходів має продовжитися. Економіст Іван Нікітченко згоден, що реальні доходи середнього найманого працівника в 2018 році трохи зросли.
“Основним драйвером зростання для середньої зарплати в 2018 році виступило збільшення мінзарплати. Мінімалка зросла на 12%, а середня на 16%”, – аналізує Нікітченко.
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин категоричніший:
“Середня зарплата малоінформативна для оцінки ситуації з заробітками, позаяк у нас йде все більше розшарування оплати за професіями. Також на ринок праці тисне конкуренція з боку наших західних сусідів, які можуть запропонувати набагато більше за ту ж роботу”.
Як заплатять
“З 2019 року мінімалка знову зросла на 12%, на 15-17% збільшиться середня зарплата, – прогнозує Нікітченко. – Є передумови для підвищення на 20-25%, адже економіка зростає. Але через вибори бізнес буде обережнішим зі збільшенням витрат, а працівники рідше мінятимуть роботу, чекаючи, поки закінчиться період невизначеності. Загальна тенденція – високопрофесійні співробітники будуть цінуватися все більше через зростання економіки на тлі відтоку мізків і умілих рук за кордон. Тому роботодавцям доведеться встановлювати зарплати для хороших менеджерів, фахівців і навіть водіїв не нижче тих, що вони можуть отримати, наприклад, в Польщі. А ось низькокваліфіковані кадри не отримають особливої прибавки”.
За словами Пендзина, підвищення зарплат – це вимушений захід з боку бізнесу, щоб зберегти персонал:
“На ринку праці – великий дефіцит кваліфікованих кадрів робітничих професій: верстатники 5-6 розряду, водії фур. Наприклад, далекобійник вже не буде працювати менше ніж за 25 тис. грн на місяць. Тому зростання зарплат – не заслуга нашого уряду, а реалії ринку. Для “білих комірців” ситуація складніша, тому що конкуренція висока, а рівень їх заробітку залежить від кінцевих результатів, наприклад, від обсягу продажів. А тут досягають великих успіхів одиниці”.
Заробітки “побіліють”
Минулий рік не змінив тенденції щодо зміни заробітків як за спеціальностями, так і за регіонами. Найвищі зарплати, як і раніше, у фінансистів – 16 479 грн, айтішників – 15 172 грн і держслужбовців – 13 440 грн, найнижчі у вчителів – 6938 грн, медиків – 5997 грн і в сфері громадського харчування – 5940 грн. По регіонах найбільше платять у Києві – в середньому 13 897 грн, Донецькій – 9977 грн і Київській областях – 9447 грн, найменше на Кіровоградщині – 7391 грн, Херсонщині – 7234 грн і Чернігівщині – 7221 грн. За словами Пендзина, заробітки в IT-сфері занижені приблизно вдвічі за рахунок тіньової сфери, і ця тенденція збережеться. А ось в промисловості він прогнозує вибілювання заробітків:
“Кваліфіковані працівники все більше вимагатимуть офіційних зарплат, щоб заробити хорошу пенсію, і роботодавці будуть змушені погодитися”.
Коновалова Христина, Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас