За великими позичальниками в Україні встановлено контроль: як зміниться кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За великими позичальниками в Україні встановлено контроль: як зміниться кредитування

Кредит&Депозит
3120
За великими позичальниками в Україні встановлено контроль. З 1 січня 2019 року всі без винятку українські банки надають у Кредитний реєстр Національного банку інформацію щодо позик понад 100 мінімальних зарплат (зараз — 417,3 тис. грн.) і їх одержувачів, повідомляється на сайті регулятора. Навіть проблемні банки, якими управляє Фонд гарантування вкладів фізосіб, він ще в 2018 відправив НБУ всі свої дані і продовжує доповнювати їх після введення нових тимчасових адміністрацій.
В результаті на початок 2019-го в нацбанківському реєстрі накопичилося даних більш ніж на 80 тис. позичальників: 53,2 тис. приватних осіб і 27,2 тис. підприємств. Ними можуть користуватися кредитори, регулятор. А перевіряти і коригувати їх (у разі помилок і заперечень) дозволяється самим боржникам.
Ці дані багато в чому дублюють бази даних Бюро кредитних історій, яких в Україні кілька. Але для жодного з них не діє обов’язкова вимога щодо подання інформації. Банки можуть відправляти дані на власний розсуд до будь-якого обраного партнера. Тому в кредитних бюро безліч відомостей, але не про всіх без винятку.
Через новий Кредитний реєстр людина або підприємство з великими боргами не зможе отримати новий кредит, поки не поверне прострочені борги по-старому (винятки повинні обговорюватися на дуже високому рівні).
Кредитори не ризикнуть виділити кошти боржниками з непогашеними зобов’язаннями, оскільки одразу привернуть до себе пильну увагу НБУ. З санкціями за ризикову діяльність – від великих штрафів до закриття структури. Отже гроші доведеться шукати в інших місцях, не в банківській системі.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас