Експерт розповів, на яких умовах Україна може домовитись з Росією про газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, на яких умовах Україна може домовитись з Росією про газ

Енергетика
962
Поточний газотранспортний контракт абсолютно нас не влаштовує. Більше того, Росія і його не виконувала.
Про це говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.
“Стратегічна мета Кремля – викинути Україну з системи транзиту. “Газпром” затягуватиме підписання нового договору. Говоритиме про перегляд умов і заграватиме з Європою. Після закінчення діючих домовленостей, можливо, кілька років і зберігатиметься певний транзит через Україну. Але це тільки тому, що росіяни не можуть поки задіяти Північний потік-2. Як тільки це відбудеться, постачання через Україну припиниться зовсім.
Жодного року Кремль не виконав пункти діючого контракту. Тому “Нафтогаз” звернувся у Стокгольмський арбітраж. Але і його рішення Москва не поспішає реалізувати”, – пояснює експерт.
На його думку, зараз є певна солідарність у діях Євросоюзу та України.
“Намагаємося натиснути та змусити РФ підписати новий контракт. Але підтримка Європи незначна. Вона лише на словах, а не на ділі.
Важливо зберегти нашу принципову позицію після виборів. Але у травні відбудеться обрання й нового Європарламенту. Той сформує новий склад Єврокомісії. Дуже важливо, аби вона продовжувала підтримувати Україну. Наші європейські друзі часто виявляються “гібридними”. Нам все одно треба тиснути на РФ, лобіювати новий контракт та робити все, щоб не допустити введення в експлуатацію Північного потоку-2.
Сподіваємось, що США ініціюватимуть потужні санкції проти Росії через Північний потік-2. Європейці не можуть протистояти Росії, Австрія і Німеччина постійно блокують санкційні рішення. Кремль виграє там, де немає консолідованої позиції. Саме така атмосфера панує зараз у Європі”, – вважає Михайло Гончар.
Зрештою контракт з “Газпромом” – не головне для нас, наголошує він.
“Немає гарантій, що росіяни не порушуватимуть його знову. Якби у ЄС була політична воля, зробили б значно простіше. Євросоюз може змусити європейських клієнтів “Газпрому” змінити у контрактах з Росією пункт про здачу-отримання газу. Перенести його на українсько-російський кордон. Тоді наш газотранспортний оператор підписував би контракти про надання послуг з європейськими партнерами “Газпрому”. І не мав би з російською корпорацією справи напряму. У фінансовому сенсі ця схема рентабельна і для Росії. Але “Газпром” вже давно припинив бути виключно економічною структурою. Тож навряд на це погодиться”, – додає експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас