Валютний all inclusive: що дасть народу новий закон про валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний all inclusive: що дасть народу новий закон про валюту

Валюта
4654
З 7 лютого почне діяти Закон “Про валюту і валютні операції”. Його положення можна об’єднати в чотири розділи: скасування старих норм, дозвіл проводити нові операції, збільшення лімітів з переміщення за кордон грошей і інших цінностей (банківські метали та монети з них), спрощення банківських операцій для нерезидентів, а також декларування цінностей, що вивозяться. Положення закону більшою мірою стосуються юросіб, спрощуючи їм ведення бізнесу за кордоном. Водночас НБУ залишив один з головних своїх інструментів впливу на ринок: ліміт на обов’язковий продаж валютної виручки експортерами (залишився 50%), хоча і дозволив продавати її протягом 365 днів, а не 180. Але і для пересічних українців, які працюють за наймом, а таких в країні більшість, стане простіше проводити операції з валютою, наприклад, інвестувати її за кордон без ліцензій, а ліміт таких інвестицій збільшено в 10 разів. Розібратися, що через три тижні зміниться для фізосіб, нам допомогли виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і економіст Іван Нікітченко. Про це пише Сегодня.
Виведення грошей за кордон
З 7 лютого при здійсненні валютних операцій простим українцям буде дозволено все, що не заборонено законом. Наприклад, купівля акцій іноземних компаній, відкриття рахунків у банках інших країн без ліцензії НБУ – зараз кожну операцію дозволяє або забороняє Нацбанк. Тобто їм не буде потрібно подавати великий пакет документів і чекати кілька тижнів, ризикуючи, що Нацбанк їх не затвердить. Важливий момент – як фізособам, так і юрособам не потрібно буде реєструвати в НБУ залучені з-за кордону кредити.
 
“Найголовніше для фізосіб те, що вони зможуть легально перерахувати гроші на будь-який рахунок, відкритий ними за кордоном без попереднього отримання ліцензії від Нацбанку на цю операцію, як зараз, – каже Пендзин. – Без дозволу регулятора можна перераховувати суми до 50 тис. євро на рік, для більшості резидентів України (її громадян, які проживають в країні більше 183 днів у році) це досить великі суми. Це великий крок по шляху створення єдиного ринку капіталу”.
Міняємо валюту онлайн
Валюту можна буде поміняти не тільки в касі банку або в обмінному пункті, але і в валютному терміналі. Причому в будь-який час доби. Зараз, за ​​словами Пендзина, фізособа за допомогою банківських програм може онлайн лише поміняти валюту на гривні, навпаки не можна. Обмін відбудеться за умови, що у людини є два рахунки і дві банківські картки – валютна і гривнева. Послуга працює у робочі дні до 16:00, з 7 лютого ніяких обмежень не повинно бути, в тому числі і при обміні гривень на долари, євро та іншу тверду валюту – фунти стерлінгів, швейцарські франки. Поміняти валюту на гривні в терміналі можна і зараз, але поки таких терміналів ще дуже мало: вони є в аеропорту “Бориспіль” і декількох торгових центрах. Причому в аеропорту курс невигідний: клієнт втрачає на обміні до 15%.
Без звіту вивозимо до 10 тисяч євро
Іван Нікітченко відзначає такий важливий момент, як підвищення в 10 разів ліміту на переказ за кордон інвалюти без відкриття рахунку – з 15 тис. грн на рік до 150 тис. грн на рік, або до 4,7 тис. євро за нинішнім курсом.
“На курс гривні це не вплине, тому що ті, хто хотів і міг оперувати великими сумами, і так це робив, використовуючи різні схеми, – упевнений Нікітченко. – Зате нові норми набагато спростять життя звичайних українців”.
Пендзин також акцентував, що мова йде про суму без відкриття рахунку, а відкривши рахунок, на нього можна переказати до 50 тис. євро. Це відповідає європейським нормам і потрібно для того, щоб ідентифікувати клієнта, включаючи дані про його доходи, а значить – походження грошей і не дозволити легалізувати через банк кошти, отримані незаконним шляхом. Банківський фінмоніторинг легко зможе виявити “брудні” гроші, якщо при задекларованому доході, наприклад, в 5 тис. на місяць, фізособа почне оперувати мільйонними сумами, і заблокує такі операції як сумнівні.
Також без декларування стане можливим провозити через кордон готівкової валюти / банківських металів на суму до 10 тис. євро в еквіваленті. Це трохи більше ніж зараз ($10 тис.). Але на ту частину суми, яка перевищує 10 тис. євро, більше не треба буде подавати документи про походження валюти або дорогоцінних металів.
В 6 разів більше золота
Також набагато збільшать ліміт купівлі банківських металів (золото, срібло, платина в зливках і порошках) і монет з дорогоцінних металів. Якщо зараз за тиждень можна придбати їх не більше ніж 3,21 тройську унцію або 100 г, то з 7 лютого дозволено купувати щодня дорогоцінних металів і монет на суму до 150 тис. грн в еквіваленті. Цих грошей вистачить на 100-грамовий злиток золота (середня ціна на вчора 120 тис. грн) і ще залишиться на 20-грамовий (25 тис. грн). Тобто щотижня заможні клієнти можуть “озолотитися” в 6 разів більше, ніж зараз. Пендзин вважає, що ценововведення не призведе до різкого збільшення попиту на золото і не підніме його курс.
“Якщо таке раптом станеться, то регулятор прописав за собою в законі право повертати будь-які обмеження для захисту валютного ринку України і курсу гривні”, – заспокоїв Пендзин.
Нікітченко не відкидає, що в умовах ризику глобальної кризи в кінці 2019 – початку 2020 року Нацбанк навіть посилить деякі норми купівлі/продажу валюти і дорогоцінних металів.
Облігації в валюті і поліси
Після набрання чинності закону фізособи зможуть купувати державні валютні облігації, минаючи банк.
Поки банк це робить від свого імені, і фактично клієнт не є власником паперів, за нього операції проводить банк. За новим законом механізм купівлі спроститься, а клієнти не будуть втрачати на комісійних банку. Ще один момент – можливість розраховуватися в інвалюті за полісами страхування життя.
“В Україні є досить багато людей, які мають таку страховку в іноземних страхових компаніях, – роз’яснив Пендзин. – Щоб обслуговувати клієнтів, такі компанії повинні відкривати у нас представництва, приймати платежі в гривнях, потім купувати на них долари, що серйозно збільшує витрати страховиків. Після дозволу платити в гривнях страхові поліси можуть стати доступнішими для клієнтів, вони зможуть працювати безпосередньо”.
Коновалова Христина, Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас