Університети завищують вартість навчання - Держаудитслужба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Університети завищують вартість навчання - Держаудитслужба

Фондовий ринок
1111
Вартість навчання в університетах одного рівня акредитації може відрізнятися в два-три рази.
Про це повідомляє Держаудитслужба.
“Вартість вищої освіти в Україні повсякчас зростає, щорічно збільшуючись приблизно на 10%, але найбільше шокує розбіг цін, коли в ЗВО (закладах вищої освіти – ред.) різних міст з одним ступенем акредитації вартість навчання відрізняється в два-три рази … Варто зазначити, що до 2014 року вартість навчання у ЗВО залишалася практично незмінною протягом 7 років і коректувалася незначно. У 2018 році підвищення вартості контрактного навчання – це вимушений захід, на який зважилося керівництво ЗВО, щоб покривати витрати на утримання приміщень та їх обслуговування”, – йдеться в повідомленні.
Зазначається, що окремі ЗВО, намагаючись залучити до себе контингент, занижують вартість навчання за допомогою зменшення в калькуляціях витрат по оплаті комунальних послуг, що також призводить до втрати власних надходжень.
Водночас, зазначають в Держаудитслужбі, обчислити реальну собівартість навчання по кожній спеціальності неможливо, втім і не потрібно, оскільки чинні нормативні документи визначають тільки середню вартість навчання.
Також зараз в Україні велика проблема з енергоефективністю в вишах. Така ситуація склалася через те, що приміщення часто застарілі, занадто великі або в занедбаному стані, матеріально-технічна база кожного ЗВО не однакова, але безперечно, вимагає постійних фінансових витрат.
Крім того, тарифи на комунальні послуги постійно зростають. Тому деякі українські виші тимчасово змушені переходити на дистанційне навчання саме через нездатність оплачувати рахунки за комунальні послуги.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас