Кабмін затвердив порядок надання згоди на донорство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив порядок надання згоди на донорство

Казна та Політика
237
Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання згоди на донорство, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.
Відповідну постанову уряд затвердив на засіданні в четвер.
Кабмін також передбачив механізм проведення трансплантацій до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) і роботи Уповноваженого органу з питань трансплантації.
Згідно з постановою, з 2019 року кожен повнолітній українець зможе письмово затвердити своє бажання або небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе ухвалити рішення після його смерті.
Письмові заяви громадян, зокрема, письмова згода або незгода на донорство після смерті, заява про відкликання попередньої згоди чи незгоди на посмертне донорство, заява про призначення уповноваженого представника, який буде ухвалювати рішення про донорство у разі смерті людини (повинна бути засвідчена підписом уповноваженого представника), заява про відкликання уповноваженого представника, заява про незгоду бути уповноваженим представником, заява про згоду на прижиттєве донорство, заява про відкликання згоди на прижиттєве донорство будуть вноситися в ЄДІСТ. Кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою. Крім того, після подання нової форми заяви дія попередньої автоматично анулюється. Отже, рішення бути чи не бути донором можна змінювати протягом усього життя.
З 1 січня 2019 року рішення про проведення лікування методом трансплантації буде ухвалювати консиліум лікарів медустанови. Свою згоду або незгоду на отримання лікування пацієнт надаватиме лікарю медзакладу, який проводить трансплантацію.
Раніше МОЗ виносив проект постанови про регулювання порядку надання згоди (незгоди) на вилучення анатомічних матеріалів з тіла для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів як після визначення незворотної смерті (смерті мозку або біологічної смерті), так і за життя людини (при сімейному і перехресному донорстві), а також порядку призначення уповноваженого представника та надання ним згоди на донорство на громадське обговорення.
Як повідомлялося, депутати і громадські діячі висловлювали стурбованість з приводу зупинки трансплантації. Зокрема, заступник Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко заявила, що всі операції з трансплантації будуть зупинені з 1 січня 2019 року.
“З 1 січня припиняється дія закону, яким зараз в Україні відбувається щорічно близько 130 операцій спорідненої трансплантації. Відповідно, всі операції з трансплантації в Україні припиняться. Лікарі, які ухвалять рішення про трансплантацію, з 1 січня 2019 будуть порушувати порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що спричиняє кримінальну відповідальність”, – написала вона на своїй сторінці у мережі “Фейсбук”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас