У Грузії понад 600 тис. громадян зустрінуть Новий рік без банківських боргів - прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Грузії понад 600 тис. громадян зустрінуть Новий рік без банківських боргів - прем'єр

Світ
1528
Прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе впевнений, що третина людського капіталу країни, яка через надмірну кредиторську заборгованість до теперішнього часу перебувала в “чорному списку” банків, через що практично була позбавлена ​​можливості брати участь в економічному і соціальному житті країни, з 2019 року знову активно включиться в ці процеси.
“Як і було обіцяно, понад 600 тис. наших громадян, або третина нашого людського капіталу, зустрінуть Новий рік без банківських боргів”, – заявив М.Бахтадзе в суботу ввечері в інтерв’ю телекомпанії “Імеді”.
Коментуючи ініціативу уряду, спрямовану на подолання в країні проблеми надмірної заборгованості населення, в результаті якої до кінця поточного року передбачається списання, тобто обнулення прострочених боргів, що значаться за позичальниками, на загальну суму близько 1,5 млрд ларі (близько $563 млн), прем’єр зазначив, що це “одноразова акція, але дуже хороший шанс для громадян почати життя з чистого аркуша”.
“Ми відкриваємо перспективу найголовнішого нашого ресурсу – людського капіталу, що дозволить зробити нашу економіку більш стійкою, а банківсько-фінансову галузь здоровішою”, – підкреслив М.Бахтадзе.
Процес обнулення заборгованості, в якому вирішальну роль відіграє заснований мільярдером Бідзіною Іванішвілі міжнародний благодійний фонд “Карту”, розпочався 15 грудня і завершиться 31 грудня. На підставі домовленостей, досягнутих з банками, мікрофінансовими і онлайн-організаціями, з позичальників, які значаться в їхніх “чорних списках”, списується прострочена кредиторська заборгованість, яка не перевищує 2 тис. ларі.
Перед початком даної акції, Національний банк Грузії з 1 вересня скасував “чорний список” Бюро кредитної інформації, в який потрапляли позичальники, що мають прострочення за кредитами. Тепер у разі прострочення позичальнику вже не присвоюється “негативний” статус, а в кредитній історії відображаються лише фактичні дані, наприклад, скільки днів прострочення допустив той чи інший клієнт.
Фінансові організації в свою чергу самостійно перевіряють, як позичальник оплачував кредит, і самі ж оцінюють, чи можна видавати йому новий. Функцію нагляду за роботою кредитно-інформаційних бюро взяв на себе Національний банк Грузії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас