Індонезія повернула контроль над Grasberg, закривши угоду обсягом $3,85 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індонезія повернула контроль над Grasberg, закривши угоду обсягом $3,85 млрд

Фондовий ринок
211
Індонезія закрила угоду обсягом $3,85 млрд, що дозволила країні повернути собі контроль над мідно-золотим рудником Grasberg.
В результаті угоди індонезійська держкорпорація PT Indonesia Asahan Aluminium (Inalum) отримала 51%-ву частку участі в проекті, а американська Freeport McMoRan Inc., яка освоювала родовище з кінця 80-х рр. – 49%.
Гірничорудний концерн Rio Tinto Group, що отримав левову частку виплаченої Індонезією суми – $3,5 млрд, вийшов з проекту Grasberg. Решту $350 млн отримала Freeport.
Відновлення контролю над проектом є важливою економічною перемогою нинішнього президента Індонезії Джоко Відодо. У квітні в країні пройдуть чергові президентські вибори, і Дж.Відодо зможе представити Grasberg в якості свого великого досягнення, пише газета The Wall Street Journal.
Водночас цю угоду багато хто вважає сигналом погіршення інвестиційного клімату в Індонезії. Країна істотно відстає за співвідношенням прямих іноземних інвестицій і розміром ВВП від інших держав регіону – В’єтнаму, Малайзії і Філіппін.
За умовами угоди, Freeport залишається оператором Grasberg і може, нарешті, приступити до активних інвестицій в проект, які довго відкладалися у зв’язку з суперечкою сторін. Компанія хотіла продовження її контракту, як оператора проекту, з 2021 року на 20 років, щоб вкласти в Grasberg $20 млрд.
“Нам потрібно було прояснити всі невизначені моменти, що стосуються наших прав, – заявив глава Freeport Річард Адкерсон в ході зустрічі з представниками Індонезії. – Зараз у нас є розуміння того, що ми маємо права на освоєння родовища до кінця 2041 року і є більше стабільності завдяки присутності уряду в проекті через Inalum”.
“Економіка проекту дуже хороша. Ми дійсно щасливі”, – сказав Р.Адкерсон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас