Депутати дозволили школам та університетам здавати приміщення в оренду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати дозволили школам та університетам здавати приміщення в оренду

Казна та Політика
272
Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до статті 80 закону України “Про освіту” щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для роботи і одержання освіти (№ 9425).
За це рішення проголосували 238 народних депутатів з 301, зареєстрованого в сесійній залі.
Законом встановлюється, що об’єкти і майно державних та комунальних навчальних закладів не підлягають приватизації або використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо навчальними закладами та пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майном в межах законодавства.
У відповідному положенні раніше встановлювалося тільки, що об’єкти і майно державних та комунальних навчальних закладів не підлягають приватизації або використанню не за освітнім призначенням.
Як зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань науки і освіти Олександр Співаковський, йдеться, зокрема, про харчування, медичні послуги або проведення культурних заходів.
“Ми повинні побудувати конструкцію, в якій студентам, школярам буде не тільки безпечно, але і комфортно вчитися і працювати … Якщо ми цього не зробимо, фактично, з лютого прокуратура повністю зупинить всі договори оренди. І це означатиме, що всі університети, коледжі залишаться без харчування, без медичних послуг”, – підкреслив депутат.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що починаючи з січня 2018 року регіональні відділення Фонду державного майна України по всій території України “почали відмовляти суб’єктам підприємницької діяльності в укладанні та переукладанні договорів оренди для розміщення на території навчальних закладів, закладів громадського харчування (їдалень, буфетів) та інших важливих соціально-побутових об’єктів, вказуючи причину відмови: “Мета використання об’єкта оренди не відповідає освітньому призначенню”.
“В результаті суб’єктам підприємницької діяльності, які надавали на території вищих навчальних закладів послуги з громадського харчування, відмовлено в укладенні або продовження дії договорів оренди, що позбавило працівників і студентів вищих навчальних закладів можливості харчуватися на території навчального закладу”, – йдеться в тексті.
Зазначається, що вже існує низка відмов орендарям, які надавали на території освітніх закладів послуги з ксерокопіювання та поліграфії. “Також відмовляють банкам у розміщенні банкоматів, міні-терміналів та кіосків самообслуговування на території освітніх установ, що є неприпустимим”, – зазначає автор законопроекту. Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас