Третину українського експорту забезпечують лише 20 найбільших компаній (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третину українського експорту забезпечують лише 20 найбільших компаній (дослідження)

Казна та Політика
2771
Третину українського експорту забезпечують лише 20 найбільших компаній.
Про це свідчать результати дослідження Youcontrol.
Згідно з підрахунками YouControl, двадцятка найбільших експортерів у 2017 році забезпечила близько $15 млрд, а це майже 30% від загального експорту країни.
Ключові українські експортери – це підприємства важкої промисловості і аграрного сектора.
У шести з 20 компаній основний вид діяльності – “виробництво чавуну сталі та феросплавів”, у чотирьох – “оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин”, ще у трьох – “видобуток залізних руд”.
Ключові товари, які продають за кордон найбільші експортери, – плоский прокат з вуглецевої сталі, напівфабрикати та інші вироби зі сталі, олія і зерно (кукурудза, пшениця, ячмінь, насіння ріпаку), а також м’ясо птиці.
До топ-20 експортерів входять: АрселорМіттал Кривий Ріг, Азовсталь, Кернел-Трейд, Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, Запоріжсталь, АДМ Трейдинг, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, Нібулон, Сантрейд, Каргілл, Мотор Січ, Південний гірничо-збагачувальний комбінат, Нікопольський завод феросплавів, Центральний гірничо-збагачувальний комбінат, Миронівський хлібопродукт, Дніпровський меткомбінат, Державна продовольчо-зернова корпорація, Гленкор Агрікалчер, Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод, Миколаївський глиноземний завод.
Більшість найбільших експортерів входять до фінансово-промислових груп.
Більшість компаній з топ-20 в 2017 і в 2018 році здійснювали від 10 до 2 тис. операцій з визнаними у світі або в Україні низькоподатковими юрисдикціями або “офшорами”. А в деяких підприємствах навіть засновниками та акціонерами є особи або компанії з “офшорів”, йдеться в дослідженні Youcontrol.
Три з 20 компаній перебувають під санкціями Росії. А бенефіціар однієї з компаній – російський мільярдер Олег Дерипаска (володіє Миколаївським глиноземним заводом) – навпаки, перебуває під санкціями української Ради Національної Безпеки і Оборони, а також Мінфіну Сполучених Штатів.
Серед країн, куди продають свою продукцію топ-20 експортерів, – Швейцарія, Росія, Німеччина, Люксембург, Китай, Віргінські острови, Литва, Гонконг, Ліван, Білорусь, Сінгапур, Великобританія, Киргизстан і Естонія.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас