МВФ схвалив виділення Грузії четвертого траншу на $42 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ схвалив виділення Грузії четвертого траншу на $42 млн

Світ
176
Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) за підсумками третього огляду виконання Грузією програми співробітництва в рамках механізму розширеного фінансування (EFF) схвалила виділення країні четвертого траншу кредиту в розмірі 30 млн SDR (близько $41,6 млн).
Як йдеться в повідомленні МВФ, після отримання траншу загальна сума, отримана Грузією від МВФ в рамках цієї програми, складе 120 млн SDR ($166,3 млн).
За оцінкою фонду, економічні показники Грузії залишаються сильними, зокрема, інфляція зберігається нижче 3%-ного цільового показника в 2018 році. Продовження структурних реформ є ключем до досягнення більш високого інклюзивного зростання.
“До кінця 2018 року Грузія виконала всі передбачені програмою критерії, деякі зі значним перевищенням, і лише один критерій був виконаний з двотижневим запізненням”, – йдеться в прес-релізі.
МВФ зазначає, що в результаті високих доходів і скорочення капітальних витрат станом на вересень 2018 року сальдо доходів і витрат бюджету є позитивним. “На тлі високих темпів зростання кредитування влада ввела норми, що обмежують надмірну заборгованість населення. Банківський сектор залишається добре капіталізованим, ліквідним і прибутковим, хоча доларизація залишається високою”, – йдеться в повідомленні.
При цьому МВФ вважає, що, незважаючи на позитивні результати, владі необхідно зберігати пильність щодо зовнішньої ситуації і продовжувати здійснення реформ для сприяння інклюзивному зростанню.
“Узгоджений дефіцит бюджету на 2019 рік належним чином націлений на нейтральну фіскальну позицію на тлі збільшення капітальних і соціальних витрат. Середньострокові фіскальні плани, в тому числі пов’язані з реформою освіти, повинні відповідати стійкості і підтримуватися інституційними реформами”, – наголошується в прес-релізі.
За оцінкою експертів МВФ, система таргетування інфляції в поєднанні з режимом плаваючого обмінного курсу продовжує добре служити Грузії. “Поточна позиція грошово-кредитної політики залишається відповідною. Зусилля зі створення міжнародних резервів необхідно активізувати з урахуванням збільшеної зовнішньої невизначеності і уразливості Грузії від зовнішніх потрясінь”, – йдеться в повідомленні.
МВФ вітає заходи, спрямовані на посилення фінансової стабільності, але вважає, що їх вплив на зростання кредитування необхідно ретельно контролювати.
МВФ у квітні 2017 року затвердив програму EFF для Грузії, вона передбачає виділення республіці протягом трьох років 201,4 млн SDR (близько $291,5 млн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас