Стін Якобсен: рік 2019. Сум'яття як глобальна політика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стін Якобсен: рік 2019. Сум'яття як глобальна політика

Світ
1152
Головною темою наступних кварталів стане «сум’яття як глобальна політика»: зростання цін, скорочення грошової маси, розворот назад процесу глобалізації та зростання цін на енергоносії заганяють політиків у кут.
Я провів увесь четвертий квартал 2018 року в поїздках і приходжу до переконання, що світ перебуває на відстані одного або (максимум) двох кварталів від епохи сум’яття як глобальної політики. Як це станеться?
Політики не шкодують нічого заради економіки, яка стрімко йде на дно і ніяк не може оговтатися від помилок останнього десятиліття – і це рівно через півроку після того, як ті ж самі політики заявили, що криза завершилася. Яка прикрість!
Європа знову повзе в рецесію незважаючи на від’ємну ставку Європейського центрального банку, а Німеччина з її першими особами, схоже, являє собою набагато більший ризик, ніж популістський уряд Італії.
В Австралії панує безлад як в політиці, так і в економіці, тому що Королівська комісія дозволяє банкам посилювати стандарти кредитування в економіці, яка принаймні на 50% залежить від ринку житла.
З іншого боку, кредитний ринок США відстає на один крок від стану сум’яття (стандартне відхилення) у ситуації, коли потоки від репатріації компаній слабшають, а політика нормалізації ФРС руйнує потужну фінансову інженерію, яка в останні десять років забезпечувала нестійке зростання прибутковості американських корпорацій.
Китай продовжує розглядати перспективи чергового стимулу – зниження податків, іпотечних субсидій, посилення юаня – і думає про те, як відзначити 100-ту річницю в 2049 р. Тим часом на місце плану до 2025 р. прийшов план до 2035 р.
Індійська рупія перебуває у вільному падінні; центральний банк Індії втратив незалежність. Японія зафіксувала від’ємне номінальне зростання ВВП в 3 кв. – незважаючи на збільшення видатків на Олімпійські Ігри 2020 року в Токіо.
Великобританія тим часом зазнала найсерйознішого з усіх країн скорочення кредитного імпульсу, в результаті чого перша половина наступного року може стати дуже складною для британських активів.
Четверо вершників
Яка причина всього цього? Вся річ у «Чотирьох вершниках», які чинять тиск на світові ринки – і дедалі більше на економіку:
• Зростання вартості глобальних грошей в результаті посилення політики ФРС.
• Скорочення грошової маси не тільки через посилення політики ФРС, але і через уповільнення зростання балансів як у Банку Японії, так і в ЄЦБ.
• Розворот назад процесу глобалізації: торговельне протистояння між США і Китаєм.
• Зростання світових цін на нафту перед нещодавнім зниженням, яке стало особливо болючим через занадто хороші показники американського долара.
Після світової фінансової кризи ми відмовилися від бізнес-циклу і стали оперувати тільки кредитним циклом. Кредит, кредит і знову кредит витіснив на периферію продуктивність, призвів до інфляції цін на активи і при цьому мало що зробив для реальної економіки і призвів до ще більшої нерівності на горизонті кількох поколінь.
А ось другий висновок, який я зробив зі своїх поїздок по світу: результат виборів буде тепер визначати нерівність. Як економічна, так і в сенсі доступності освіти та рівних прав для жінок. Кандидату на виборах потрібно заручитися підтримкою саме жінок-виборців і покоління двотисячних, в іншому випадку йому місце на звалищі історії.
Гірших настроїв у Європі, на Близькому Сході, в Африці та Азії я ще не бачив – включаючи передумови 2008 р. При цьому всюди відчувається нове почуття тривоги, і замість класичної відповіді «могло б бути й гірше» тепер ставляться прямі запитання про те, що робити далі і до якого жалюгідного рівня можуть дійти торговельні війни і популізм.
Змін потребують наші серця
Контроль стану показує нам, що все погано і стане ще гірше, якщо нічого не зміниться. Тут ми мусимо запитати себе: що може змінити цю динаміку?
 
Вартість грошей – проблема, що легко вирішується, і найнепомітніший із наших вершників: близькість нульової межі послаблює силу впливу політики регулятора, в разі якщо ФРС в кінцевому підсумку вирішить змінити курс: відмова від підвищення ставки буде тільки психологічним фактором, але не більше.
Найважливіший фактор – обсяг грошової маси, і навіть якби всі великі центральні банки зараз зняли всі свої обмеження, то і в цьому випадку економічні показники стали б поліпшуватися тільки в кінці літа наступного року. Кредитний імпульс починає позначатися на економіці не раніше ніж через дев’ять місяців, а іноді й пізніше, в залежності від розміру державного боргу.
Ціна на енергоносії в доларовому вираженні повернулася до рівня початку року, але не в таких великих країнах-імпортерах на ринках, що розвиваються, як Індія, Індонезія і Китай, де в місцевій валюті ціна залишається високою. Це сильно позначається на споживанні – настільки сильно, що на мій погляд пряме субсидування енергетики і ринку житла може стати ключовою відповіддю.
Ціни можут піти вниз, але і ОПЕК, і інші виробники намагатимуться зберегти ціни на рівні $50/барель. Для великих імпортерів нафти, знову ж таки, необхідна дешевша нафта в місцевій валюті.
Китай може заплатити ціну зміцнення власної валюти на 5%, позаяк це дозволить знижувати борговий доларовий тягар для державних компаній і може надати імпульс для виходу з «торгового глухого кута».
І, нарешті, про розворот процесу глобалізації: чіткого довгострокового рішення немає, але світова економіка страждає, індекс S&P не зростає протягом року, а Китай зробить все можливе для власної стабільності.
Рішення активно шукають всі, і шанси на те, що його знайдуть, швидко ростуть. На мій погляд, рішення повинно матеріалізуватися до 5 лютого – китайського Нового року, тому що це найважливіший пріоритет для обох сторін в американо-китайській торговельній суперечці. Альтернатива цьому занадто жахлива.
Після китайського Нового року ми будемо свідками потужної підтримки китайської економіки; підтримка потрібна, і вона прийде.
З чого почнеться 2019
Потрібно остерігатися повітряних ям – політика завжди носить характер реакції у відповідь, вона не передбачає події і може бути введена з деяким запізненням. Це означає, що 1 кв. обіцяє нам найбільший ризик, і саме в 1 кв. настане циклічний мінімум за активами і почнеться економічний цикл. Ми, як і раніше, вважаємо, що лютий буде слабким місяцем.
Проблема Чотирьох вершників говорить, що коли пиріг зменшується в розмірах (кількість грошей), то кожен його шматочок дорожчає (ціна грошей), його буде дорожче спекти (енергія) і тяжче продати (антиглобалізація). Це означає, що всі компанії і країни з високим рівнем заборгованості опиняться в найбільш уразливому становищі.
Поки що я переконаний, що головною макро-темою в 2019 р. буде «Велике сум’яття як політика».
При цьому 2019 р. може стати початком циклу або початком підготовки до чергового циклу втручання. 2020 рік стане, швидше за все, справжнім роком змін.
По-перше, це відповідає політичному циклу.
А по-друге, щоб зібратися з думками, центральні банки і політики повинні (на жаль) вкотре чогось сильно злякатися.
Ласкаво просимо до урочистого фіналу гри «продовжуй кредитувати і роби вигляд, що все добре» – найгіршого в історії монетарного експерименту.
Стін Якобсен, головний економіст і директор з інвестицій Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас