Шахраї-стажери і полювання на робітників - нові методи обману при працевлаштуванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї-стажери і полювання на робітників - нові методи обману при працевлаштуванні

Особисті фінанси
2202
Взимку в Україні активізувалися “трудові” шахраї. З одного боку, псевдо-роботодавці виманюють у наївних шукачів гроші, з іншого — самі працівники приписують собі незаслужені премії або виносять гроші з каси. До середини грудня подібних інцидентів трохи поменшало, але напередодні Нового року юристи і рекрутери чекають нової хвилі шахрайських схем.
Особливо це стосується сезонних святкових вакансій, де особливо не переймаються підписанням трудових договорів ані робітники, ані самі роботодавці. Тому найнятий Дід Мороз або промоутер цілком можуть залишитися без обумовлених раніше грошей. Але часто робітники навіть не встигають обзавестися робочим місцем – їх розводять дистанційно.
До найбільш поширених сьогодні методів шахрайства при працевлаштуванні можна віднести:
  • Виманюють кандидата на розмову по платній лінії.
  • Беруть гроші за працевлаштування на неіснуючі вакансії.
  • Вивуджують у претендента особисті дані для створення дубліката-сімки (у багатьох до телефону підв’язані фінанси, інтернет-банкінг тощо).
Також нікуди не поділися і давно відомі способи обману кандидатів. Наприклад, залишити робітника без грошей за виконане тестове завдання або не оплатити роботу на випробувальному терміні — досить поширене явище для України. Можуть також виставити несусвітні штрафи за запізнення, невиконання планів, та й в принципі за будь-яку помилку з боку нового працівника. Без попередження.
“Знаходять жертв часто в групах з працевлаштування в соцмережах або на швидку руку зроблених сайтах з вакансіями. Пишуть привабливі пропозиції про роботу, часто з невиправдано завищеними зарплатами, на які люди і клюють. Зараз діяльність шахраїв змістилася більше в регіони, де претенденти не настільки проінформовані про афери з працевлаштуванням і часто не знають елементарних правил безпеки. Наприклад, людину цілком можуть спочатку змусити купити товар (книги або косметику), розповісти, що вона нібито дуже затребувана і послати продавати його по переходах або електричках. Так знаходять і промоутерів для роздачі листівок, яким в підсумку можуть взагалі не заплатити. Трудові договори не оформляються», — розповіла hr-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Активізацію шахраїв підтвердили і юристи. Особливо, кажуть вони, це помітно за вакансіями про роботу за кордоном. Багато людей платять чималі гроші за оформлення необхідних документів, але за фактом отримують лише консультаційні послуги. Гарантій в отриманні місця немає жодної.
У цьому випадку людям дуже складно повернути гроші, бо вони часто підписують договір саме на надання інформаційних послуг. Тобто, результатом надання таких послуг стає сама інформація про вакансії, а не оформлені документи, що дозволяють виїхати на роботу. Основною рекомендацією в цьому випадку залишається лише вкрай уважне ставлення до умов договору.
“Щодо працевлаштування в Україні такі ризики теж є – у разі відсутності офіційних договорів і чітко прописаних обов’язків з боку компанії, яка займається працевлаштуванням. Крім того, досить поширеними є ситуації, коли здобувачі необачно залишають нечесним компаніям копії своїх документів і в результаті на них оформляють кредитні договори», — зауважила адвокат Тетяна Лежух-Вовк.
З уже найнятими працівниками на підприємствах також буває чимало проблем. Наприклад, відділи продажів й інші менеджери вступають у змови з ейчарами або бухгалтерами, «домальовують» показники, отримують премії, а потім ділять їх порівну.
Ще в компаніях часто проводяться маркетингові акції, до яких менеджери підключають своїх знайомих і друзів, адже їм самим брати участь в них, забороняється, і підлаштовують перемогу своїх подільників. «Виграний» телефон або ноутбук продають, а гроші ділять.
Якщо працівник не задоволений заробітною платою, він цілком може і підкрадати з каси. При цьому докорів сумління він, як правило, не відчуває, адже впевнений, що заслужив таку «надбавку». Найчастіше це невеликі суми, щоб недостача була не так помітна, або роботодавець не завдавав собі клопоту з поліцією і судами, навіть якщо злодюжку зловлять на гарячому.
“У одного з моїх клієнтів була ситуація, коли стажер скоїв крадіжку ноутбука, на якому зберігалася база клієнтів, того ж дня його продав і поїхав на відпочинок. В цьому випадку проблема була в тому, що клієнти не оформили абсолютно ніяких документів зі стажером, бо в їхньому бізнесі на той момент був високий сезон і весь керівний склад був зайнятий іншими питаннями. Стажера все ж таки знайшли, і він у добровільному порядку покрив всю суму збитку. Тому у випадку з роботодавцем важливо оформляти всі документи», — зауважила в розмові з UBR.ua Тетяна Лежух-Вовк.
Але знайти злодюжку не завжди легко. Нові працівники можуть йти влаштовуватися на підприємство, наприклад, з підробленими документами, вже виношуючи злий умисел. У зоні ризику – невеликі компанії, які не переймаються перевіркою документів.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас