НПФ повернули статус неприбуткових організацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НПФ повернули статус неприбуткових організацій

Казна та Політика
236
Недержавні пенсійні фонди (НПФ) з 1 січня 2019 року знову отримають статус неприбуткових організацій, відповідна норма міститься в ухвалених Верховною Радою у бюджетному пакеті і офіційно опублікованих днями правках в Податковий кодекс та інші закони (№2628-VIII).
“Нарешті Рада ухвалила потрібне рішення, яким повернула НПФ статус неприбуткових організацій і виправила колізію в законодавстві, що створювала ризики їх функціонування”, – прокоментував це рішення голова підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко.
Він пояснив, що, незважаючи на те, що НПФ здійснюють свою діяльність на підставі закону “Про недержавне пенсійне забезпечення”, який передбачає їх функціонування виключно у формі неприбуткових товариств, податкові органи відмовляли НПФ у внесенні до Реєстру неприбуткових установ і організацій, посилаючись на невідповідність статутів фондів вимогам Податкового кодексу.
За словами експерта, численні звернення до Мінфіну, роз’яснення регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та бізнес-омбудсмена про відсутність розбіжностей між вимогами Податкового кодексу та профільного закону, не вирішили проблему.
Г. Овчаренко зазначив, що представники Мінфіну та податкового комітету Верховної Ради підійшли з розумінням до ситуації, що склалася, і підготували відповідні зміни в Податковий кодекс, проте більше року депутати зволікали з ухваленням необхідного рішення, що стосується майже 1 млн осіб-учасників НПФ.
Раніше народний депутат Павло Різаненко зазначав, що ухвалений закон поряд з питанням неприбутковості також вирішив інше потенційно проблемне питання для НПФ. За його словами, зроблено виняток для пенсійних фондів з числа неприбуткових організацій, на які поширюється обмеження щодо віднесення на витрати їх контрагентами витрат на купівлю активів у неприбуткових організацій за мінусом 30%.
“Ця норма могла поставити НПФ в неконкурентне становище порівняно з іншими учасниками ринку при здійсненні продажу їхніх активів”, – пояснив П. Різаненко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас