Україна здатна 74% електроенергії виробляти з відновлюваних джерел - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна здатна 74% електроенергії виробляти з відновлюваних джерел - ЗМІ

Енергетика
1875
Багато країн звертають серйозну увагу на выдновлювані джерела енергії.
У сусідній Румунії 43% електрики виробляють з відновлюваних джерел. У пострадянській Литві — 16%. А Норвегія таким чином виробляє всю електрику для своїх потреб і навіть експортує її — тому на графіку нижче 106%.
Україна здатна 74% електроенергії виробляти з відновлюваних джерел - ЗМІ
Україна, за підрахунками businessviews, теоретично може виробляти 74% електроенергії з відновлюваних джерел.
Згідно з прогнозами, найбільшу частку в зеленому виробництві займатиме вітрова енергетика, на другому місці — з біогазу.
Україна не може дозволити, щоб потужності зеленої енергетики зросли більше 3 гігават, інакше вся електроенергія стане дорожчою, а також ми завдамо шкоди екології.
Україна здатна 74% електроенергії виробляти з відновлюваних джерел - ЗМІ
Справа в тому, що вартість, за якою ми, звичайні українці, купуємо електроенергію у держави, формується як середнє з вартості електроенергії з різних джерел: від АЕС, вугільних, газових електростанцій, сонячних, вітрових, водних… А оскільки “зелена” електрика все ще коштує дорожче, ніж інша (через високий “зелений” тариф), то якщо частка зеленої енергетики стане занадто великою, зросте і середня ціна.
Крім того, “зелене” виробництво нестабільне — воно залежить від погоди. А значить, для балансування системи, щоб не було перебоїв, потрібно буде будувати нові вугільні електростанції, а це погано для екології та суперечить планам зі зменшення викидів.
Коротше кажучи, якщо ми перевищимо стелю в 3 гігавата зеленої електрики, тоді Україні доведеться переналаштовувати всю енергосистему країни, зокрема, збільшувати виробництво на вугільних електростанціях і зменшувати — на атомних. Це шкідливо для екології і затратно. Тому межа в 3 гігавата “зелених” потужностей об’єктивно необхідна. Наприклад, уряду Іспанії довелося навіть вводити мораторій на підтримку відновлюваної енергетики, тому що вартість електрики зросла дуже сильно саме через занадто велику частку “зелених” потужностей.
Зараз Україна виробляє “зеленої” електрики на 1 гігават, тобто на третину від максимально можливого наразі об’єму.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас