НБУ назвав ключові ризики для реального сектора економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав ключові ризики для реального сектора економіки

Казна та Політика
608
Світове падіння цін на сировину є найбільшим ризиком для реального сектора економіки.
Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, оприлюдненому на сайті Національного банку України.
“Серед базових галузей найбільші ризики властиві металургії та жироолійному виробництву. Основний фактор ризику – очікуване зниження світових цін”, – йдеться в звіті.
За 10 місяців 2018 року обсяг металургійного виробництва зріс лише на 1,6% через ремонтні роботи на окремих комбінатах і ускладнення перевезень Азовським морем.
Разом з тим експорт металургійної продукції збільшився на 25% до 9 млрд дол. Завдяки низькій базі порівняння і сприятливим світовими цінам на початку року. Втім, у другому півріччі ціни почали знижуватися. У 2019 році ця тенденція продовжиться: світові ціни на металургійну продукцію можуть знизитися в середньому на 10%.
Крім того, блокування Росією Азовського моря може призвести до зниження обсягів виробництва розташованих в Маріуполі заводів, на які припадає близько третини виробництва галузі в 2018 році.
“Існує дві перешкоди для переорієнтації експорту на порти Чорного моря: збільшення собівартості та обмежені можливості транспортування залізницею”, – зазначили в НБУ.
Світові ціни на олію падають з початку року через надлишкову пропозицію соняшнику та інших олійних культур. Як результат, за 9 місяців експорт соняшникової олії в грошовому вираженні знизився на 10%. Одним з наслідків цього є підвищення боргового навантаження в галузі. Ціни на олійні культури будуть знижуватися через високий врожай. У 2019 фізичні обсяги експорту зростатимуть завдяки високому врожаю соняшнику.
Загалом виробництво помірно зростає, а боргове навантаження майже не змінюється. За 10 місяців обсяг виробництва в більшості галузей зріс на 2-3%.
Спад зафіксований в таких областях:
легка промисловість (-2,9% ↓)
харчова промисловість (-1,7% ↓).
жироолійне виробництво (-9,9% ↓).
Жироолійне виробництво скоротилося через менший врожай соняшнику в минулому маркетинговому році. За останні 12 місяців боргове навантаження на реальний сектор помірно скоротилося: співвідношення боргу до EBITDA знизилася з пунктом 2,6 минулого року до 2,1.
Однак в жироолійному виробництві, енергетиці і транспорті навантаження помірно підвищилися. Трохи знизилося боргове навантаження в машинобудуванні і виробництві будівельних матеріалів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас