Чи потрібно переоформляти ОСЦПВ при купівлі авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібно переоформляти ОСЦПВ при купівлі авто

Особисті фінанси
15001
Продавців і покупців старих автомобілів в Україні хвилює одне і те саме питання: що робити з чинним полісом ОСЦПВ. Адже підписання угоди рідко припадає на момент закінчення терміну дії старої страховки.
Законодавство і фінансові компанії пропонують кілька варіантів виходу з ситуації.
  • Перехід поліса наступному власнику
Перший варіант найбільш простий – продавець просто передає наступному власнику автополіс під час оформлення угоди (безкоштовно або за винагороду). За законом про обов’язкове страхування захист цивільної відповідальності поширюється на будь-якого водія, який перебуває за кермом транспортного засобу на законних підставах. Сюди відноситься договір купівлі-продажу, генеральна довіреність і т. д. Додатково дія поліса переходить на нового власника в ряді інших випадків:
- після документально оформленого відчуження ТЗ;
- при загибелі первісного страхувальника (передається спадкоємцям);
- після припинення існування юридичної особи (переходить наступнику).
Після закінчення терміну дії наявної страховки новий власник оформляє новий поліс вже на своє ім’я. Варіант оптимальний, коли продавець не поспішає купувати новий автомобіль і/або до моменту закінчення старого ОСЦПВ залишається не більше 1-2 місяців.
  • Перенесення залишку
Якщо ви збираєтеся незабаром купити іншу машину чи не бажаєте передавати покупцю наявну страховку з інших причин, ОСЦПВ легко анулювати з перенесенням залишку вартості на новий документ. Для цього достатньо подати відповідну заяву, приклавши до неї поліс разом з наклейкою. Менеджер компанії відніме вартість періоду (у днях), що пройшов до моменту угоди, і безкоштовно перенесе весь залишок суми. Це дозволяє розірвати договір з одночасним оформленням нового. Наступний власник автомобіля повинен буде придбати ОСЦПВ самостійно на своє ім’я.
Спосіб підходить тільки для поліса, за яким за використаний період не було виплат. Також варіант зручний для водіїв, які відразу купують нову машину замість проданої в тій самій страховій компанії або мають інший автомобіль.
  • Розірвання договору з отриманням залишку на руки
Анулювати страховку можна з отриманням залишкової суми готівкою. Це допомагає повернути вартість «невикористаних» днів, якщо ви поки що не плануєте купувати нове авто. У цьому випадку після розрахунку залишку компанія залишає за собою право утримати 20% від отриманої суми на покриття витрат з ведення вашої справи. Решта видається клієнту на руки в касі.
Важливо, щоб за період дії поліса не було виплат за страховими ситуаціями. В іншому випадку отримати залишок не вийде, але компанія погодиться просто розірвати договір.
За матеріалами:
CarDiagram
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас