Аліменти в Україні: як новий закон ударив по неплатниках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аліменти в Україні: як новий закон ударив по неплатниках

Казна та Політика
1212
В Україні закон, спрямований на боротьбу з неплатниками аліментів, допоміг всього за кілька місяців погасити десятки тисяч заборгованостей. З початку року з боржників було стягнуто 4 млрд грн.
Про це розповів начальник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко. За його словами, сплаті аліментів добре допомагає пеня.
“Зараз почала працювати пеня за прострочення аліментів більше одного року, двох років і трьох років. Якщо борг три роки – це 50% пені. Якщо людина заборгувала 100 тис. грн, то 50 тис. грн має зверху заплатити”, – розповів чиновник.
За його словами, українців закликали ще до 29 серпня погасити борги з аліментів, “тому що тепер нові норми запрацювали, і вже з пенею треба їх оплачувати”.
Куценко назвав максимальні суми погашення заборгованостей: “У нас був рекорд 300 тис. грн, 345 тис. грн, але абсолютний рекорд був у вересні 2018 року – у Печерському районі було стягнуто майже 800 тис. грн. Людина хотіла поїхати за кордон на відпочинок, але мала заборону на виїзд, і вже коли погасила суму, могла їхати до зарубіжної країни”.
Як зазначив представник Мін’юсту, у відомства зараз близько півмільйона справ стосовно аліментів, але з початку року їх кількість зменшилася на 50 тисяч.
“Зараз боржники активно сплачують аліменти завдяки введенню нових норм закону. 5 років тому було 2 млн справ. Зараз дуже багато справ було закрито. У цьому році було стягнуто 4 млрд грн боргів стосовно аліментів, гарний приріст дає введення пені. Люди додатково платять відсотки, якщо не встигли заплатити аліменти”, – розповів він.
Також Куценко повідомив, як вирішуватимуть проблему 100 тис. людей, які працездатні, але не платять аліменти через відсутність офіційної роботи.
“Зараз складається меморандум із Державною службою зайнятості. Тим громадянам, які мають можливості і працездатний вік, пропонують роботу з бази даних Держслужби зайнятості”, – зазначив чиновник.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас