Електронна медкартка: як це працюватиме і які дані потраплять до системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронна медкартка: як це працюватиме і які дані потраплять до системи

Казна та Політика
3110
Починаючи з 2019 року, дані про пацієнтів будуть вноситися в спеціальні електронні картки, які будуть зберігатися в медичних інформаційних системах (МІС).
Доступ до інформації (але тільки за згодою пацієнта) зможе отримати лікар будь-якого медзакладу, позаяк дані, навіть якщо вони були внесені в картку в різних лікарнях, потраплять до єдиної системи.
Збір даних та їх зберігання будуть централізованими. Наприклад, сімейний лікар прийняв пацієнта, вніс інформацію в електронну картку і відправив її на сервер. Якщо наступного разу пацієнт потрапить до лікаря в іншому місті або в своєму, але до іншого лікаря, його історію хвороби не потрібно буде відновлювати або пересилати з «рідної» лікарні – медику потрібно буде просто зайти в систему і відкрити електронну картку.
Електронна медична картка пацієнта дасть можливість:
  • МОЗ і НСЗУ – обробляти знеособлені дані для ефективного управління системою охорони здоров’я;
  • НСЗУ – аналізувати дані для управління якістю медичних послуг;
  • Пацієнту і лікарю – мати доступ до медичних даних в будь-який час, незалежно від того, чи працюють сервери в закладі, де інформація вносилася, і чи є там інтернет;
  • Медзакладам – переходити з однієї МІС на іншу без втрати ключових даних, бо вони зберігаються в централізованій системі.
Внесення інформації в систему буде проходити в кілька етапів:
1. Початок 2019 року – лікарі, які надають первинну медичну допомогу, будуть вносити дані про візити пацієнтів, а також інформацію, яка зараз вноситься в медичну картку амбулаторного хворого (форма № 25 / о). З’явиться можливість виписувати електронні рецепти і електронні направлення.
2. Середина 2019 року: фахівці в амбулаторіях зможуть вносити в централізовану електронну медкартку консультативні висновки, а фахівці діагностичних центрів – результати поширених лабораторних досліджень. Розпочнеться впровадження електронних листків тимчасової непрацездатності.
3. Початок 2020 року: стаціонари зможуть вносити в централізовану електронну медичну картку дані, пов’язані з випискою пацієнтів.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас