Лідери ЄС домовилися реформувати Єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС домовилися реформувати Єврозону

Світ
691
Лідери країн та урядів Європейського Союзу на саміті в Брюсселі погодили пакет реформ для захисту Єврозони від фінансових криз.
Президент Європейської Ради Дональд Туск назвав два елементи цієї реформи, щодо яких вдалося досягнути згоди на саміті.
По-перше, лідери погодилися створити спільний механізм для страхування на крайній випадок під час процедури фінансового оздоровлення банків.
“По-друге, ми погодилися надати Європейському стабілізаційному механізму (ESM) більші повноваження запобігати фінансовим кризам і управляти ними”, – зауважив Туск.
ESM повинен у майбутньому отримати змогу надавати кредити країнам не тоді, коли їм загрожує дефолт, а раніше. Таким чином ESM має запобігати тому, щоб фінансові проблеми перетворювалися на тяжкі економічні кризи.
За словами канцлера ФРН Анґели Меркель, крім реформи банківського союзу, на саміті обговорили також ініціативу створення бюджету Єврозони.
“Це буде частина бюджету ЄС”, – уточнила вона.
“Такий бюджет Єврозони повинен бути. Тепер міністри фінансів зроблять відповідні пропозиції. Ціль цього бюджету Єврозони – посилити конкурентоспроможність і сприяти інтегрованості країн-членів Єврозони”, – зазначила Меркель.
Причиною ухвалення реформ є, зокрема, глобальна фінансова криза 2008 року, до якої країни ЄС у той час виявилися непідготовленими. Лідери країн і урядів ЄС доручили міністрам фінансів розробити конкретні пропозиції змін до угоди про ESM. У майбутньому ці зміни мають ратифікувати парламенти всіх країн-членів ЄС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас