Нацбанк регулюватиме рівень ліквідності 14-денними депосертифікатами і кредитами рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк регулюватиме рівень ліквідності 14-денними депосертифікатами і кредитами рефінансування

Казна та Політика
110
Національний банк України (НБУ) вирішив відновити операційний дизайн монетарної політики для більш гнучкого реагування на очікувану в 2019 році зміна стану ліквідності банківської системи, повідомляється на сайті НБУ в четвер.
Центробанк, зокрема, очікує перехід від профіциту до дефіциту ліквідності і навпаки, а також сегментацію ліквідності, тобто нерівномірний розподіл між банками.
“Це викликає необхідність зміни з 11 січня 2019 року операційного дизайну в напрямку більшої гнучкості”, – йдеться в повідомленні.
Основними операціями нового дизайну будуть тендери як з розміщення депозитних сертифікатів терміном на 14 днів, так і надання кредитів рефінансування на цей же термін. Процентна ставка за обома інструментами буде встановлюватися на рівні облікової ставки НБУ.
Нацбанк при цьому зазначає, що тендери з надання рефінансування та розміщення депосертифікатів не будуть обмежені в обсягах.
“Це посилить роль облікової ставки в якості орієнтира вартості міжбанківських кредитних ресурсів”, – вважає центробанк.
Коридор процентних ставок за операціями постійного доступу на термін овернайт залишиться незмінним: облікова ставка плюс 2 процентні пункти (п.п.) для кредитів рефінансування і облікова ставка мінус 2 п.п. – для депозитних сертифікатів.
Одночасно НБУ припинить проводити тендери з надання ліквідності терміном на 90 днів.
“Сьогодні відсутня зацікавленість банків в такому рефінансуванні через можливість проводити ролловер (перекредитування на новий термін – ред.)”, – пояснив НБУ.
Крім цього, зміниться графік проведення операцій з регулювання ліквідності. Зокрема, НБУ відмовиться від проведення щотижневих тендерів з надання рефінансування і з розміщення депозитних сертифікатів, які проходять двічі на тиждень. Основні операції будуть чергуватися і проводитися раз на тиждень по п’ятницях: один тиждень – тендер з надання ліквідності, інший – розміщення депозитних сертифікатів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас