Споживачі газу без лічильників почали отримувати платіжки з донарахуваннями за 30 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживачі газу без лічильників почали отримувати платіжки з донарахуваннями за 30 місяців

Особисті фінанси
5115
Колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного суду рішенням від 27 листопада скасувала дію встановлених Кабінетом міністрів України в 2016 році норм споживання газу для споживачів без лічильника, відповідно до чого клієнти облгаззбутів почали отримувати платіжки з урахуванням накопиченої за 30 місяців заборгованості.
Так, суд задовольнив позов ПАТ “Хмельницькгаз”, що входить до групи “Регіональна газова компанія” (РГК), до Кабінету міністрів України та скасував дію встановлених ним норм споживання газу без лічильника (постанови №203, 204 від 23 березня 2016 року).
Згідно зі скасованою постановою уряду №206, такі норми становили 4,4 куб. м на одну людину для домогосподарства з газовою плитою, 7,1 куб. м – для домогосподарства з газовою плитою і водонагрівачем, і 14 куб. м для домогосподарств з газовою плитою, водонагрівачем і централізованим опаленням.
Пізніше, постановою Кабміну № 609 від 18 серпня 2017 року (серед іншого документом були внесені зміни до постанови № 203) норми були встановлені на рівні 3,3 куб. м, 5,4 куб. м, і 10,5 куб. м відповідно.
Документи, що встановлюють дані норми, були визнані протиправними та недійсними в зв’язку з порушенням регламенту Кабінету міністрів при їх затвердженні. Йдеться, зокрема, про “недотримання принципів державної регуляторної політики (передбачуваності, плановості, обґрунтованості), відсутність аналізу регуляторного впливу акта, порушення вимог щодо оприлюднення регуляторного акта й документа, що містить аналіз його регуляторного впливу, відсутності погодження акта з Державної регуляторної службою України”.
У зв’язку зі скасуванням даних норм, набрала чинності попередня постанова, згідно з якою норми були встановлені на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м и 23,6 куб. м на одну людину на місяць відповідно.
У свою чергу користувачі соцмереж повідомляють про надходження їм платіжок з нарахуваннями великих сум заборгованостей. Так, за даними деяких з користувачів, донараховані суми, що виникли в результаті скасування судом постанов, в деяких випадках досягають 12,5 тис. грн.
Відповідні заяви про зміни норм споживання газу зробили і в облгаззбутах (ПАТ “Дніпропетровськгаз”, ПАТ “Миколаївгаз”, ПАТ “Криворіжгаз”). Зокрема, там заявили, що наразі розрахунки щомісячних обсягів споживання для клієнтів здійснюються вже з урахуванням рішення Верховного суду.
До речі, якщо вам з якоїсь причини бракує коштів на оплату комунальних послуг, на finance.ua нам вдалося зібрати безліч пропозицій від банків і МФО щодо швидких позик. Вибрати оптимальний для себе варіант можна за кілька хвилин.

Сервіс для підбору швидких позик 👛

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас