Якого курсу долара чекати в 2019 році - прогноз економіста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якого курсу долара чекати в 2019 році - прогноз економіста

Валюта
17450
Під Новий рік українцям варто очікувати традиційного падіння курсу гривні і зміцнення долара, а ось в 2019 році ситуація буде не такою передбачуваною.
Про це розповів економіст Олег Пендзин, пише Сегодня.
За його словами, до новорічних свят гривня подешевшає на 35-40 копійок.
“Під Новий рік ми матимемо курс долара приблизно 28,4 – 28,5. І пов’язано це з тим, що, як правило, щороку в грудні здійснюється досить великий обсяг виплат з державного бюджету за виконаними договорами протягом року. З одного боку, за господарськими бюджетними договорами, з іншого – в листопаді ми мали рекордні погашення податку на додану вартість, в грудні буде те ж саме. У зв’язку з цим гривня подешевшає”, – говорить Пендзин.
Ослаблення гривні продовжиться і в січні, вважає експерт. Це буде зумовлено тим, що експортери отримають першу валютну виручку 2019 року в останній декаді січня, а то і на початку лютого.
Таким чином, до лютого гривня продовжить падати, а долар – зміцнюватися. У лютому курс стабілізується.
“До лютого ми матимемо курс 28,7 або 28,8. І потім він стабілізується на цьому рівні і буде утримуватися до травня-червня”, – припускає Пендзин.
Почне посилюватися гривня традиційно влітку. Хоча вибори можуть вплинути на це.
“Вибори-2019 трохи змінять цю ситуацію. І гривня може посилюватися трохи раніше. Учасники передвиборного процесу будуть завозити сюди долар і витрачати велику кількість грошей, щоб виконати завдання передвиборних кампаній. Я думаю, що гривня може посилюватися в травні або навіть у квітні”, – міркує експерт.
В ось з середини серпня і восени українська національна валюта знову почне здавати позиції.
“А далі, восени, почнуться ті ж процеси, які повторюються вже років п’ять-шість. Така динаміка повторюється з року в рік”, – підсумовує він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас