НБУ може мінімум на півроку продовжити дію норми про обов'язковий продаж валюти в розмірі 50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може мінімум на півроку продовжити дію норми про обов'язковий продаж валюти в розмірі 50%

Особисті фінанси
43
Національний банк України (НБУ) може мінімум на півроку продовжити дію норми про обов’язковий продаж валютної виручки в розмірі 50%, плановий перегляд якої повинен відбутися в грудні, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“У 2019 українська економіка зіткнеться з низкою внутрішніх і зовнішніх ризиків: подвійні вибори і загроза бюджетних дисбалансів, значні обсяги виплат за зовнішніми боргами, перспективи уповільнення світової економіки, негативно впливає на рівень попиту і цін на українську експортну продукцію. Отже, перегляд норми обов’язкового продажу 50% валютної виручки, а тим більше – повна її скасування, поки є передчасними “, – сказав начальник відділу по роботі з інвесторами банку” Кредит Дніпро “Андрій Приходько.
Як зазначив експерт, для української відкритої економіки експортна виручка в даний час – основне джерело надходження валюти на фінансові ринки. Відповідно, обов’язковий продаж валютної виручки – найбільш дієвий валютне обмеження. “Норма обов’язкового продажу дозволяє Нацбанку згладжувати пікові коливання попиту на валюту, оскільки при зростанні курсу експортери мотивовані притримувати валюту, щоб потім продати за максимальним курсом”, – додав він.
Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що НБУ може протестувати поетапне зниження норми про обов’язковий продаж валютної виручки в кінці 2019 року.
“Думаю, в грудні 2018 року НБУ збереже норму про обов’язковий продаж валюти незмінною – в розмірі 50%. В умовах нестабільної політичної та економічної ситуації експортери навряд чи захочуть добровільно, без наявності особливої ​​необхідності, продавати валюту, що може спричинити за собою брак гривневої ліквідності на ринку. Знижуватися дана норма може тільки в умовах фінансової стабільності і незначними кроками. Ймовірно, що передумови для зниження норми обов’язкового продажу валюти можуть з’явитися не раніше ніж наприкінці наступного року “, – сказала вона.
Начальник управління фінансового планування Укргазбанку Віктор Пастернак дотримується аналогічної точки зору: “Думаю, що дана норма збережеться, як мінімум, до кінця цього року з можливим надалі її ослабленням або скасуванням до кінця наступного року”.
Як зазначив В.Пастернак, регулятор планував скасувати обов’язковий продаж валюти ще до кінця 2018 року, але у зв’язку з турбулентністю на ринках, що розвиваються і введенням в 10 областях України воєнного стану ці плани навряд чи реалізуються.
Голова правління банку “Глобус” Сергій Мамедов також вважає, що НБУ в грудні збереже норму про обов’язковий продаж валютної виручки в розмірі 50%.
“2019 й – важкий рік: багато зовнішніх виплат, президентські і парламентські вибори. Послаблення обмежень в валютне регулювання можна очікувати з другої половини 2019 року, якщо будуть зрозумілі джерела надходження валюти в країну”, – додав банкір.
Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що НБУ через півроку може повністю скасувати норму про обов’язковий продаж валюти.
“Обов’язковий продаж валюти може бути одномоментно скасована після президентських виборів, при черговому наступному плановому перегляді, який відбувається кожні півроку. Скасування цієї норми стане позитивним сигналом для фінансового ринку, бізнесу та інвесторів”, сказав банкір.
Як повідомлялося, НБУ знизив норму щодо обов’язкового продажу валюти до 50% з 65% в квітні 2017 року.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас