Регулятор пояснив перенесення добового балансування на 1 березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятор пояснив перенесення добового балансування на 1 березня

Енергетика
404
Перенесення добового балансування газу на 1 березня 2019 року пов’язане з тим, що “Укртрансгаз” не налагодив нормальну роботу платформи, куди учасники ринку зобов’язані завантажувати дані про постачання і споживання.
Про це сказала директор нафтогазового департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха.
“Не потрібно свої проблеми на когось перекладати. Якщо вони не змогли налагодити нормальну роботу своєї платформи і домовитися з учасниками ринку, то це їхні проблеми. Ми всю “нормативку” затвердили для добового балансування, пішли назустріч ринку і перенесли запуск на 1 березня”, – сказала вона.
“Укртрансгаз” в свою чергу звинувачує в саботажі платформи облгази групи “Регіональна газова компанія” (РГК) Дмитра Фірташа. Нібито вони подавали в систему заявки на подачу газу споживачам, які вже уклали договори з іншими постачальниками, а потім почали відключати підприємства через відсутність підтверджених номінацій.
“Регулятор своєю постановою від 28 вересня зобов’язав операторів газорозподільчих систем наповнити платформу актуальною інформацією до 15 жовтня. Але вони передали той обсяг інформації, який вважали за необхідне. Станом на 19 листопада хоча б один раз надавали інформацію тільки 28 з 44 облгазів. Не чотири рази на день, як цього вимагає Кодекс. 13 облгазів взагалі жодного разу не завантажили інформацію про споживання газу”, – сказала головний юрист “Укртрансгазу” Тетяна Федорова.
У свою чергу директор департаменту розподілу природного газу РГК Сергій Бондар заявив, що платформа “Укртрансгазу” має серйозні технічні недоліки і працювати з нею фактично неможливо.
“Там занадто багато помилок. Ми, напевно, єдині з усієї України, хто їм вантажить необхідні дані чотири рази на добу. Ми просимо у Євросоюзу провести аудит цієї системи, якщо раптом вона в такому вигляді запуститься – настане колапс. Те, що сталося в грудні з відключеннями, в порівнянні з цим буде здаватися дрібницею”, – сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас