НБУ визначив порядок безвиїзного банківського нагляду з урахуванням ризик-орієнтованого підходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визначив порядок безвиїзного банківського нагляду з урахуванням ризик-орієнтованого підходу

Казна та Політика
283
Національний банк визначив порядок здійснення безвиїзного банківського нагляду з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Зазначається, що тепер НБУ буде здійснювати поточний моніторинг та аналіз фінансового стану банків на підставі оцінки рівня їхніх ризиків та якості управління такими ризиками.
Новий порядок розроблений з урахуванням європейських документів з питань нагляду за діяльністю кредитних організацій та на виконання Комплексної програми розвитку фінансового сектора до 2020 року.
Документ набирає чинності 12 лютого 2019 року.
Крім того, Нацбанк ввів новий інструмент безвиїзного банківського нагляду – камеральні (невиїзні) перевірки банків та визначив підстави і порядок їх проведення.
Зокрема, камеральна перевірка банку при здійсненні безвиїзного банківського нагляду буде проводитися з метою з’ясування або підтвердження факту дотримання чи недотримання вимог банківського законодавства, нормативно-правових актів та встановлених центробанком вимог, обмежень до діяльності, встановлених значень економічних нормативів і лімітів відкритої валютної позиції.
Підставою для такої перевірки може також послужити необхідність перевірки оцінки кредитного ризику за активними операціями, наявності відображення в бухгалтерському обліку та звітності операцій інформації про пов’язаних осіб та операціях з ними; необхідність підтвердження або спростування наявності ознак здійснення банком ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників або інших кредиторів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас