Понад 40% українців готові терпіти матеріальні труднощі заради власної свободи - соцопитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Понад 40% українців готові терпіти матеріальні труднощі заради власної свободи - соцопитування

Казна та Політика
1489
Понад 40% українців готові терпіти матеріальні труднощі заради власної свободи і гарантій дотримання всіх цивільних прав, 23% впевнені, що звернення в ЗМІ – ефективний спосіб захисту прав людини.
Про це свідчать дані соцопитування, проведеного Центром інформації про права людини і фондом “Демократичні ініціативи” ім.Ілька Кучеріва.
Згідно з даними опитування, 45% українців готові терпіти певні матеріальні труднощі заради власної свободи і гарантій дотримання всіх цивільних прав, 23,2% готові поступитися частиною своїх прав та громадянських свобод державі в обмін на власний добробут.
40% респондентів заявили, що не бували в ситуаціях, коли їхні права або права їхніх близьких порушувалися. У той час як 24,5% кажуть, що порушення іноді траплялися, 13% стикалися з порушеннями один або два рази, 7,3% стверджують, що порушення відбуваються повсякчас.
Також 55% українців повідомили, що не намагалися захищати свої права, коли ті порушувалися.
Серед уявлень про ефективні способи захисту прав людини в Україні превалюють: звернення в ЗМІ (23%), звернення до суду (21%), звернення до ЄСПЛ (18,6%), звернення в поліцію (18%), звернення в прокуратуру (15%), звернення до родичів, пошук потрібних знайомств (15%).
10% вважають, що ефективним способом захисту прав людини є дача хабара, а 23% впевнені, що способів захистити свої права немає.
Ще 12% назвали єдиним способом покарати злочинців через самосуд.
Серед основних ціннісних пріоритетів українців залишаються свобода (86%), справедливість (70%) і безпека (67%), гідність (63%), рівність (58%). Серед найважливіших для респондентів прав людини – право на життя (85%), право на соціальне забезпечення (57%), право на справедливий суд (58%), право на працю і право на справедливі умови праці (56%), право на житло (55%).
Водночас право на свободу думки, совісті і релігії вибрали тільки 42% українців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас