Економічні моделі не провіщають рецесії в світі в найближчий рік - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічні моделі не провіщають рецесії в світі в найближчий рік - експерти

Світ
722
Стурбованість інвесторів щодо перспектив рецесії в розвинених країнах світу посилюється, проте багато економічних моделей не вказують на ймовірність такого розвитку подій.
Економісти UBS Securities вивчили 120 економічних спадів у 40 державах за останні 40 років, щоб зрозуміти, як поводяться економіки до настання рецесії, наприклад, що відбувається зі споживчими витратами, цінами на житло, банківським кредитуванням, імпортом, продуктивністю і зайнятістю.
“Ми дійшли висновку, що за деякими напрямками поведінка даних за останні чотири квартали в США, єврозоні та Японії абсолютно не відповідає жодній з рецесій, що були з 1980 року”, – повідомляється в звіті UBS.
Наприклад, зростання продуктивності праці і споживчих витрат, як правило, сповільнюються перед початком рецесії. У США обидва показники зараз прискорюються. Так, витрати американців з урахуванням інфляції зросли в жовтні на 2,9% в порівнянні з тим же місяцем роком раніше. Це вище від середнього зростання на 2,4% за останні чотири роки. Темпи підвищення продуктивності праці в другому і третьому кварталах був одними з кращих в рамках останнього економічного циклу.
В Японії відзначається висока зайнятість, а інвестиції в єврозоні збільшуються, що також не властиво передрецесійному періоду.
У тих державах, в яких є ознаки можливого спаду, для цього є конкретні причини. Зокрема, в Італії це протистояння уряду з Європейським союзом через бюджет, яке налякало інвесторів і підвищило вартість запозичень країни. Банк Англії попередив, що безладний ви’їзд бізнесу з Великобританії в разі виходу країни з Європейського союзу без угоди може призвести до зниження ВВП в 2019 році.
Економісти з J.P.Morgan зробили аналогічні UBS висновки щодо перспектив зростання світової економіки. Вони створили кілька систем попередження про рецесії, що насувається. Одна з них, яка враховує тільки статистичні показники, оцінює ймовірність спаду в США в найближчі дванадцять місяців в 21% – нижче рівнів, зафіксованих в 2016 році. Індикатор, в розрахунок якого включено поведінку фінансового ринку (зміни котирувань акцій і прибутковості довгострокових держоблігацій), прогнозує ймовірність рецесії на рівні 36%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас