Якщо дружина дозволить: українцям знову треба брати дозволи на кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо дружина дозволить: українцям знову треба брати дозволи на кредити

Кредит&Депозит
4281
Українців знову змусять отримувати дозволи на кредитування і передачу майна в заставу.
Розглядаючи справу №372/504/17, Велика палата Верховного суду видала нову позицію щодо цього – майбутній позичальник зобов’язаний надати нотаріально завірений дозвіл всіх співвласників майна на оформлення кредиту.
Якщо він такого дозволу не отримав, то повинен виділити свою частину майна, оформити окреме право власності і тільки після цього віддавати його в заставу.
«Майно, що перебуває у спільній власності, може бути передано в іпотеку лише за нотаріально посвідченою згодою усіх співвласників. Умовою передачі співвласником нерухомого майна в іпотеку своєї частки в спільному майні без згоди інших співвласників є виділення її в натурі та реєстрація права власності на неї як на окремий об’єкт нерухомості. За нормами частини четвертої статті 203 ЦК України правочин має вчинятися у формі, встановленій законом і недотримання вимог цієї норми відповідно до частини першої статті 215 ЦК України є підставою недійсності правочину», – йдеться в постанові БП-ВС.
Співвласниками майна вважаються не тільки люди, зазначені як власники в документах, а й найближчі родичі. Сімейний кодекс, зокрема, передбачає спільне володіння майном чоловіком і дружиною – 50/50. Наприклад, імені подружжя може не вказуватися документах на квартиру, однак, якщо вона була придбана в шлюбі, то 50% житла належить дружині. І якщо чоловік захоче закласти його по кредиту, то зобов’язаний отримати письмовий дозвіл своєї половинки. Причому нотаріально завірене. Якщо він цього не зробив, а банк все одно видав кредит, то людина згодом може оскаржити кредитний договір – визнати його недійсним.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо кредитів в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів 🧐

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас