Інфляція VS пенсії і зарплати: що зростає швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція VS пенсії і зарплати: що зростає швидше

Казна та Політика
934
На 1 січня 2018 року середній прожитковий мінімум в Україні становив 1700 грн. З 1 липня він підвищився до 1777 грн, а з 1 грудня – до 1853 грн.
Таким чином, пише “Сегодня”, за рік цей показник зріс на 153 грн, або на 9%.
Зростання прожиткового мінімуму було заплановано на рівні інфляції, яка, як очікувалася, складе в 2018 році ті ж 9%. Однак до осені стало ясно, що утримати інфляцію в планових рамках не вдасться. Зокрема, Нацбанк в інфляційному звіті за III квартал погіршив прогноз по інфляції за рік з 8,9 до 10,1%.
За даними Держстату, з початку року до 1 листопада інфляція в Україні склала всього 7,4%. Але, як правило, до кінця року зростання цін прискорюється, так що за два останні місяці погані “передбачення” Нацбанку цілком можуть справдитися.
Якщо за підсумками року інфляція складе 9%, це означатиме, що матеріальне становище українців, які живуть тільки на соціальні виплати, за рік не стало ані кращим, ані гіршим. Залишилося на рівні торішнього.
Якщо ж інфляція перевищить прогнозний показник бюджету (9%), доведеться визнати, що матеріальне становище отримувачів соціальних виплат за рік трохи погіршилося.
Нагадаємо, від розміру прожиткового мінімуму залежать такі соціальні виплати, як мінімальна пенсія, пенсія з інвалідності, аліменти, допомога з безробіття та ін.
Однак, якщо говорити про пенсії, то розмір прожиткового мінімуму важливий лише для тих пенсіонерів, кому пенсії призначаються вперше. Якщо ж людина отримує пенсію давно, її пенсія не зростає разом з прожитковим мінімумом, а індексується за іншою формулою.
У 2018 році, щоправда, зростання середніх пенсій також відстає від рівня інфляції. Наприклад, за підсумками трьох кварталів 2018 року інфляція становила 5,6%, а середня пенсія (разом з цільовою грошовою допомогою) з початку року зросла лише на 3,9% (з 2480,46 грн на 1 січня до 2576,89 на 1 жовтня).
За даними Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах вересня (станом на 1 жовтня) дорівнював 3252 грн на людину. В тому числі для непрацюючих громадян – 2736 грн. У цінах жовтня (це найсвіжіші наявні дані) середній реальний прожитковий мінімум становив 3285 грн, а для пенсіонерів – 2766 грн.
Таким чином, виходить, що і мінімальна і середня пенсія в Україні ще нижча за реальний прожитковий мінімум.
Мінімальна пенсія, що навіть підвищилася з 1 грудня – 1497 грн – становить тільки 54% від реального прожиткового мінімуму для пенсіонерів за жовтень. А середня пенсія має зрости ще на 7%, щоб досягти розміру реального прожиткового мінімуму.
До речі, якщо вам часто не вистачає коштів до зарплати, за допомогою порталу finance.ua завжди можна підібрати швидку позику з оптимальними умовами.

Переглянути пропозиції 👛

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас