Обсяг роздрібного кредитування в Україні в 2019 р може вирости на 30-40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг роздрібного кредитування в Україні в 2019 р може вирости на 30-40%

Особисті фінанси
359
Темпи зростання обсягу роздрібного кредитування в Україні в 2019 році можуть скласти 30-40%, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“У 2019 споживчі кредити залишаться основною складовою і драйвером зростання кредитного портфеля банків і основним напрямком роздрібного кредитування: вони і зараз формують понад 80% всіх роздрібних кредитів у гривні. Темпи зростання роздрібних кредитів можуть скласти 40%, найбільш динамічне зростання збережеться в сегментах коротких кредитів до року, а також від одного до п’яти років “, – сказав заступник голови правління – директор з роздрібного бізнесу банку” Кредит Дніпро “Олег Пахомов.
При цьому він додав, що в цілому політика банку щодо роздрібного кредитування не змінилася, незважаючи на введення воєнного стану в 10 областях країни до 26 грудня. “Ми вважаємо, що введений режим воєнного стану в поточній ситуації не повинен кардинально відбитися на правах або фінансовий стан клієнтів. Профільні служби банку більш пильно моніторять ситуацію в областях, де введено воєнний стан”, – сказав він.
Як зазначив О.Пахомов, в 2019 році очікується уповільнення зростання ВВП до 3% з 3,2-3,5% в 2018 році, при цьому драйвером знову буде споживчий, а не реальний сектор. У той же час інфляційна динаміка змушує НБУ підтримувати жорстку монетарну політику, підвищуючи облікову ставку і тим самим здорожуючи гривневий ресурс на ринку. В таких умовах банки як і раніше будуть віддавати перевагу частина ресурсів розміщувати не в кредитні програми, а в безризикові операції з депозитними сертифікатами та ОВДП.
Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що темпи зростання обсягу кредитування населення в 2019 році можуть скласти 30%.
“У 2018-му році обсяг кредитування населення значно зріс і за підсумками року може скласти 50%. У 2019 банки можуть продовжувати нарощувати обсяг кредитування населення, але темпи приросту можуть трохи сповільнитися-до 30%. Такий прогноз обумовлений тим, що інфляція в 2019 року може посилитися, а витрати на оплату праці будуть стримуватися “, – сказала вона.
При цьому Г.Хейло додала, що введення воєнного стану поки не відбилося на планах банків по кредитуванню, так як воно введено на короткий період і менш ніж в половині областей країни.
Керівник департаменту кредитування РВС Банку Наталія Голуб вважає, що обсяг роздрібного кредитування зросте наступного року на 30%.
“З огляду на, що середній термін кредитування по роздрібних продуктах два роки і що намітилися темпи, зростання роздрібного кредитного портфеля в 2019 році складе 12-15%, а обсяг роздрібного кредитування зросте на 30%”, – сказала вона.
Заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай вважає, що портфель роздрібного кредитування банків зросте приблизно на 15%.
“У порівнянні з попередніми роками в 2018 році банки і так досить кредитують. Кількість банків з активними кредитними програмами зросла з 4-5 до 10, в основному за рахунок банків із західним капіталом. Якщо розглядати роздрібне кредитування, то кредитний портфель банків у гривні сукупно виріс приблизно на 15%. Це упевнений тренд з 2017 року. Можна припустити, що в 2019 році швидкість приросту кредитного портфеля залишиться на такому ж рівні – плюс 15-20 млрд грн “, – сказав банкір.
При цьому він додав, що в 2018 році ринок кредитування фізичних осіб практично відновив позиції до рівня показників 2013 року – 23% зростання за вісім місяців поточного року.
За словами банкіра, в майбутньому році в фокусі учасників ринку залишиться короткострокове кредитування, споживче кредитування, кредити готівкою і кредитні карти.
Директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Олег Кляпко вважає, що в 2019 році фокус роздрібного кредитування зміститься в високомаржинальних продукти з короткими термінами оборотності. Пріоритетними напрямками будуть кеш-кредити і кредитні карти.
При цьому темпи заставного кредитування фізичних осіб на іпотеку або авто не будуть такими високими, як у 2017-2018 рр. “Середні суми кеш-кредитів в рази менше заставних, і щоб досягти навіть тих же темпів зростання роздрібного кредитування, які були в 2018 році, обсяги споживчих кредитів повинні істотно збільшитися”, – сказав він.
Банкіри вважають, що ставки за роздрібними кредитами в 2019 році залишаться високими.
“На сьогоднішній день передумов для зниження кредитних ставок немає. Розраховувати на зниження вартості залучення ресурсів годі й говорити, з огляду на річний цикл підвищення облікової ставки НБУ і його курс на збереження жорсткої монетарної політики, особливо в наступному році з його передвиборними ризиками. Для радикального зниження кредитних ставок і істотного розвитку довгострокового кредитування необхідне зниження макроекономічних ризиків – стабільне зростання офіційних доходів громадян, зниження інфляційних і девальваційних ожидани , Які безпосередньо впливають на вартість ресурсів і кредитні апетити позичальників “, – сказав О.Пахомов.
Н.Голуб також вважає, що ставки за роздрібними кредитами в цілому в 2019 році залишаться на високому рівні у зв’язку з високими ризиками в даному сегменті кредитування.
“Банки все частіше починають диверсифіковане підходити до встановлення кредитної ставки, пропонуючи клієнтам більш лояльні умови, якщо позичальник якісно обслуговує кредит. Є передумови, що в 2019 році банки, автоматизувавши свої процеси, займуть нішу активно кредитують фінансових компаній, запропонувавши клієнтам більш низькі ставки і висока якість обслуговування “, – додала вона.
О.Кляпко вважає, що реальні ставки кредитування банків як мінімум на початку 2019 року можуть збільшитися на 5-8 процентних пункту.
При цьому він додав, що для зниження кредитних ставок необхідно поліпшення економічного клімату в країні: стабілізація курсу гривні, зниження інфляції, зростання офіційних доходів громадян і зниження рівня тіньової економіки.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас