НБУ затвердив Стратегію виявлення та реагування на системні ризики у фінсекторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив Стратегію виявлення та реагування на системні ризики у фінсекторі

Казна та Політика
253
Національний банк України (НБУ) затвердив Стратегію макропруденційної політики, в якій визначив порядок виявлення накопичення системних ризиків у фінансовому секторі та реагування у разі їх реалізації.
Документ представлено на сайті НБУ.
НБУ відповідатиме за реалізацію макропруденційної політики нарівні з монетарною політикою, спрямованою на досягнення і підтримку низьких темпів інфляції, а також мікропруденційної (наглядової) політики, сфокусованої на забезпеченні стійкості окремих банків і захисту їх вкладників.
Нацбанк додає, що фінансова стабільність залежить не тільки від банків, але і від небанківських фінансових установ. Відповідно, для своєчасного виявлення системних ризиків та реагування на них НБУ координуватиме свої дії з іншими регуляторами фінсектору, зокрема, через міжвідомчий орган – Раду з фінансової стабільності.
“Реалізація Національним банком макропруденційної політики сприятиме не лише стійкості фінансової системи, а й посиленню довіри до банків та підтримці подальшої макроекономічної стабілізації. У довгостроковій перспективі вона дозволить забезпечити стабільне і стійке до шоків і криз економічне зростання”, – цитується в повідомленні голова НБУ Яків Смолій.
Стратегія визначає шість проміжних цілей:
  • Недопущення надмірного зростання кредитування;
  • Недопущення накопичення дефіциту ліквідності;
  • Обмеження концентрації ризиків;
  • Обмеження впливу спотворених стимулів;
  • Підвищення стійкості фінансової інфраструктури;
  • Зниження рівня доларизації в секторі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас