Суд Лондона знову розгляне позов Татнафти до українських бізнесменів восени 2020 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд Лондона знову розгляне позов Татнафти до українських бізнесменів восени 2020 р.

Фондовий ринок
193
Високий суд Лондона планує в 2020 році знову розглянути позов ПАТ “Татнефть” до українських бізнесменів Геннадія Боголюбова, Ігоря Коломойського, Олександра Ярославського і Павла Овчаренка в рамках справи “Укртатнафти”, йдеться в звітності компанії за МСФЗ.
“На підставі рішення апеляційного суду позов ПАТ “Татнефть” буде розглянуто по суті Високим судом Лондона восени 2020 року”, – йдеться в матеріалах.
У звіті також вказано, що за клопотанням “Татнафти” в частині примусового виконання в США, Росії та Англії рішення міжнародного арбітражу, який в 2014 році зобов’язав Україну виплатити компанії компенсацію в розмірі $112 млн і відсотки, в США 28 листопада планується розгляд апеляції України щодо заперечення юрисдикції суду. У Лондоні, де клопотання “Татнафти” було задоволено в 2017 році, в травні 2019 року також буде розглянуто апеляційну скаргу України, яка оскаржує юрисдикцію судів Англії з розгляду клопотання “Татнафти”.
ЗАТ “Укртатнафта” було створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до “Татнафти”, ще 28,7788% – Мінземмайна Татарстану.
“Татнафта” втратила оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ в жовтні 2007 року, коли очолював “Укртатнафту” в 2003-2004 роках П.Овчаренко за рішенням українського суду про поновлення на посаді знову приступив до керівництва підприємством, тоді як відсторонений керівник Сергій Глушко заявив про силове захоплення НПЗ. “Татнафта”, що була основним постачальником сировини на підприємство, припинила поставки нафти.
Потім у підприємства з’явилися нові акціонери, близькі до української групи “Приват” і О.Ярославського. В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в ЗАТ була практично обнулена і з’явився новий великий акціонер, пов’язаний з групою “Приват”, – ТОВ “Корсан”. Боголюбов і Коломойський – давні ділові партнери та співзасновники неоформленої офіційно групи “Приват”, яка має інтереси в кількох галузях.
“Татнафта” пред’явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році, в зв’язку з захопленням ЗАТ “Укртатнафта” в жовтні 2007 року і експропріацією акцій “Татнафти” в “Укртатнафті”. Російська компанія виграла справу: міжнародний арбітраж в липні 2014 року зобов’язав Україну виплатити їй компенсацію у розмірі $112 млн плюс відсотки.
Україна подала апеляцію на це рішення до апеляційного суду Парижа, який відмовив у скасуванні рішення арбітражного трибуналу, в березні 2017 року – касаційну скаргу, яка поки що не розглянута.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас