Розроблено ряд правок для моделі регулювання небанківського фінансового сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено ряд правок для моделі регулювання небанківського фінансового сектора

Казна та Політика
272
27 листопада відбувся круглий стіл “Обговорення моделі регулювання небанківського фінансового сектору”. Українська Асоціація платіжних систем та Асоціація учасників валютного ринку обговорили деталі валютного регулювання з НБУ.
Головними темами круглого столу стало обговорення ряду проектів нормативних актів, прийняття яких значно вплине на роботу учасників обох асоціацій.
Було приділено увагу структурі валютного ринку та правилам торгівлі іноземною валютою та банківськими металами; порядку розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон; транскордонному переміщенню готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами.
Розроблено ряд правок для моделі регулювання небанківського фінансового сектора
Керівництво Української асоціації платіжних систем та Асоціації учасників валютного ринку разом з представниками небанківських фінустанов розробили низку поправок до існуючих проектів, успішне прийняття яких забезпечить більш якісну роботу ринку НФУ після того, як означені проекти почнуть діяти:
  • Запровадження ризик-орієнтованої багатофакторної моделі виявлення об’єктів для проведення перевірки. Визнання факторів самоконтролю та громадського контролю, як дієвих інструментів зменшення ймовірності допущення порушень.
  • Розглянуто питання діяльності пунктів обміну валют, що працюють на агентській схемі.
  • Надання права фінкомпаніям виходити на міжбанк для купівлі безготівкової валюти для власних цілей (при виплаті грошових переказів).
  • Виключення з реєстру приміщень НБУ на строк до 3-х місяців, в разі виявлених порушень.
  • Зменшення звітності (зараз НФУ подають електронну звітність щоденно) – перехід на використання для аналізу роботи компанії/відділень даних на базі переданої інформації в чеках РРО.
  • Дозвіл НФУ, що надають готівкові валютообмінні послуги населенню, в разі поломки РРО/відсутності електроенергії – проводити операції з купівлі/продажу валюти з занесенням інформації про операції у відповідний журнал.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас