Ізраїль побудує газопровід за 6 млрд євро до 2026 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїль побудує газопровід за 6 млрд євро до 2026 р.

Енергетика
942
Ізраїль має намір до кінця 2025 року розпочати поставки газу в Європу по новому великому газопроводу. Відповідну угоду з Грецією, Кіпром та Італією має бути підписано в лютому 2019 року.
Про це заявив 25 листопада міністр енергетики країни Юваль Штайніц. За його словами, передбачаються також поставки газу з Кіпру.
Міністр зазначив, що чотири країни досягли принципової згоди з даного питання через рік після того, як в техніко-економічному обґрунтуванні, складеному експертами ЄС, було дано позитивну оцінку проекту.
За первинними підрахунками, будівництво газопроводу довжиною 2100 кілометрів обійдеться приблизно в 6 млрд євро. Його планується прокласти по дну Середземного моря на глибині до 3000 метрів від багатих родовищ Ізраїлю до Кіпру, а звідти – до Криту і через материкову частину Греції до Італії.
Штайніц вказав, що протягом року після офіційного підписання угоди має бути вирішено питання приватного фінансування трубопроводу. Прокладка займе ще 4-5 років. “Якщо все піде, як заплановано, ми розраховуємо, що в 2024-2025 році ми станемо постачальником енергетичних ресурсів для Європи”, – поділився планами ізраїльський міністр.
За згодою всіх чотирьох учасників проекту до нього зможуть приєднатися і інші країни, підкреслюють в ізраїльському міністерстві енергетики. Європейський Союз виділив на техніко-економічне обґрунтування і планування 70 млн євро.
Меморандум про взаєморозуміння щодо будівництва газової магістралі до Європи був підписаний міністрами енергетики Ізраїлю, Кіпру та Греції, а також послом Італії на Кіпрі в грудні 2017 року. При підписанні в Нікосії був присутній і комісар ЄС з питань енергетики та захисту клімату Мігель Аріас Каньєте.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас