Як може вплинути на курс воєнний стан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як може вплинути на курс воєнний стан

Валюта
11841
Минулого тижня курс долара до гривні зріс на всіх сегментах валютного ринку на 0,1-0,6%. Основна частина цього зростання відбулася вже в понеділок, після недільної події в Керченській протоці і засідання РНБО, за підсумками якого Президент України Петро Порошенко попросив Верховну Раду розглянути на позачерговому засіданні питання про введення в країні воєнного стану терміном на 60 днів.
Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 27,76 грн до 27,80 грн (+0,1%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «Укрділінг», за цей же час зросли з 27,725/27,755 до 27,860/27,930 (+0,5%/+0,6%).
Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень зросли з 27,74/28,00 до 27,79/28,12 (+0,2%/+0,4%).
При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею розширився з 0,9% до 1,2% за рахунок більш швидкого зростання продажу в порівнянні з купівлею.
Багато питань зараз викликає процедура введення воєнного стану, що раніше не застосовувалася: як вона вплине на курс гривні, стабільність банківської системи та економіку в цілому.
На думку Вадима Іосуба, старшого аналітика Альпарі, введення воєнного стану – формальний бік питання. На економічну ситуацію та динаміку курсу гривні буде впливати не стільки факт введення цього стану, скільки реальний розвиток подій у протистоянні з Росією. Чи піде ситуація, що знову загострилася, на спад, чи, навпаки, почне розгорятися, і погіршення ситуації буде відбуватися не тільки в акваторії Азовського моря, але, можливо, перекинеться на ОРДЛО і українсько-російський кордон.
На недільному засіданні РНБО голова Національного банку Яків Смолій заявив, що у разі введення воєнного стану робота банківської системи України порушена не буде, а банківські відділення та офіси працюватимуть у звичайному режимі. З метою збереження стабільності роботи банківської системи, НБУ вирішив у понеділок провести термінову зустріч з керівництвом найбільших банків.
“Теоретично можна припустити, що на час воєнного стану не варто розраховувати на проведення приватизаційних угод за участю іноземних інвесторів або розміщення єврооблігацій. Але ці питання і так не стояли в найближчому порядку денному, тому подібні наслідки не можна розглядати як негатив. Останні дні, після проходження у Верховній Раді бюджету-2019, з’явилася надія на виділення траншу МВФ до кінця поточного року. Питання, чи готовий буде МВФ виділяти фінансування під час дії воєнного стану, поки що залишається відкритим”, – говорить Іосуб.
На думку експерта, на початку тижня варто очікувати зростання курсу долара до гривні через дестабілізацію військової ситуації у відносинах з Росією.
“Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 28,0-28,1 грн, а готівковий долар у банках – близько 27,8/28,2 грн”, – прогнозує він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас