Кіберполіція викрила хакера, який заразив тисячі комп'ютерів з 50 країн світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіберполіція викрила хакера, який заразив тисячі комп'ютерів з 50 країн світу

Кримінал
320
Кіберполіція виявила зловмисника, який модифікував одне зі шкідливих програмних забезпечень і інфікував ним дві тисячі пристроїв з 50 країн світу.
Про це повідомляє прес-служба Національної поліції.
Як зазначається, працівники кіберполіції викрили 42-річного жителя Львівської області, який встановив програмний центр управління троянської програми і модифікував його. Надалі зловмисник поширював клієнтські версії вірусу.
Фахівці з кіберполіції провели аналіз шкідливого програмного забезпечення і встановили, що вірус надає повний віддалений доступ до підконтрольних комп’ютерів. Зокрема, можливість завантажувати і відвантажувати файли, управляти автозавантаженням і службами, віддалено управляти реєстром, встановлювати і видаляти додатки, робити скріншоти з віддаленого екрану, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер.
Крім того, вірус DarkComet має кейлогер (моніторинг натиснутих клавіш), монітор буфера обміну, цілий набір утиліт для роботи з мережею, а також надавав можливість зловмиснику віддалено вимикати і перезавантажувати уражений комп’ютер. Програма використовує бек-коннект, тобто сама ініціює з’єднання з керуючою машиною.
За місцем проживання зловмисника провели обшук. У нього вилучили ноутбук, заражений шкідливим програмним забезпеченням, і стаціонарний комп’ютер.
Під час попереднього огляду техніки на комп’ютері хакера фахівці кіберполіції виявили адмін-панель доступу до заражених шкідливим програмним забезпеченням комп’ютерів, його файли, знімки екрану з підконтрольних комп’ютерів. Вилучену техніку направили на експертизу.
За цим фактом слідчі поліції почали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) та ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас