З 1 січня 2020 року набирає чинності закон про кримінальні проступки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 січня 2020 року набирає чинності закон про кримінальні проступки

Казна та Політика
7423
Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” (№7279-д), яким вводиться інститут кримінальних проступків, набере чинності з 1 січня 2020 року.
Про це інформує прес-служба МВС.
“Закон набирає чинності 1 січня 2020 року”, – йдеться в повідомленні.
За словами заступника міністра внутрішніх справ Вадима Трояна, закон про кримінальні проступки дозволить розслідувати нетяжкі злочини за спрощеною процедурою, яка значно розвантажить слідчих. Він уточнив, що після введення поняття «кримінального проступку» і спрощеної процедури його розслідування слідчі зможуть сконцентруватися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів.
Також закон вносить норму про управління транспортом в стані сп’яніння в УКУ, зробивши її кримінальним проступком (покарання – штраф 17-34 тис. грн і заборона керувати до трьох років; а при повторному порушенні – до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років).
Уточнюється, що до кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини, як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.
У МВС поінформували, що проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі – службові особи підрозділу дізнання органу Нацполіції. Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни – не більше 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на термін до одного місяця.
“Якщо випадок невідкладний, дізнавач до внесення відомостей до ЄРДР матиме право оглянути місце події; відібрати пояснення; провести медичне обстеження; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи. Процесуальні джерела доказів у провадженні про проступки, крім загальних, також пояснення осіб, результати медобстеження, висновок фахівця, показань приладів і технічних засобів. Підозрюваного в скоєнні кримінального проступку зможуть затримати: до 72 годин – якщо особа чинить опір працівнику правоохоронного органу, відмовляється припинити робити порушення, намагається втекти; на 24 години – якщо людина в нетверезому стані і може завдати шкоди собі чи оточуючим”, – уточнюється в повідомленні.
Також, згідно із законом, прокурор зобов’язаний не пізніше трьох днів після отримання повідомлення про підозру особі разом з матеріалами дізнання (а якщо затримали підозрюваного в нетверезому стані – протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом, а при ознаки вчинення злочину направити провадження для проведення досудового слідства.
“Суд, отримавши обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку, має протягом 5 днів або в разі затримання підозрюваного у визначені терміни затримання призначити судовий розгляд. Якщо обвинувачений не заперечує встановлені обставини порушення та згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт без розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження”, – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас