Анна Швиденко: як інвестувати коректно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анна Швиденко: як інвестувати коректно

Особисті фінанси
1118
Попит на інвестування за кордон сильно зріс, особливо з огляду на останні зміни у валютному законодавстві влітку 2017 року.
Тільки за перші 10 місяців 2018 року НБУ видав близько 1500 індивідуальних ліцензій (так званих «е-ліцензій»), за якими були здійснені перерахування за кордон на суму понад 30 млн доларів.
Давайте розберемося, які саме операції вважаються інвестуванням за кордон. Згідно з Інструкцією про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, – це валютна операція, за якою суб’єкт інвестиції вкладає валютні цінності в об’єкти інвестиції за кордоном з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.
Таким чином, інвестиціями вважаються створення юридичних осіб за кордоном, купівля корпоративних прав та цінних паперів, купівля нерухомості тощо.
Згідно з Постановою НБУ №54 від 15 червня 2017 року, індивідуальні ліцензії видаються фізичним-особам резидентам (не ФОП) в таких випадках:
1). Для інвестиції за кордон у розмірі до 50 тис. доларів включно.
2). Для оплати послуг за договором страхування життя на суму до 50 тис. доларів включно.
3). Для розміщення валютних цінностей за межами України на суму до 50 тис. доларів включно.
Наразі отримання такої індивідуально ліцензії є найбільш простим і легальним способом для інвестування за кордон в разі, якщо бажана сума інвестиції не перевищує 50 тис. доларів.
Для цього необхідно звернутися в банк, де у вас вже відкрито рахунок, заповнити заяву, а також підтвердити походження коштів і мету інвестування.
Ці документи передаються банком в НБУ, і після цього НБУ видає е-ліцензію на проведення такої операції шляхом внесення даних в АІС.
Що ж робити, якщо розмір бажаної інвестиції перевищує 50 тис. доларів?
1). Термін ліцензії.
Ліміт у 50 тис. доларів діє протягом календарного року, а не протягом 12 місяців з моменту отримання е-ліцензії. Таким чином, якщо ви отримаєте індивідуальну ліцензію зараз / в грудні, то вже в січні 2019 роки ви зможете знову податися на отримання ліцензії і відправити за кордон ще 50 тис. доларів.
2). Отримання індивідуальної ліцензії НБУ (для операцій понад 50 тис. доларів).
Можна подати документи безпосередньо в НБУ для отримання ліцензії для інвестування за кордон понад 50 тис. доларів. Отримання такої ліцензії більш витратна за часом, кількістю наданих документів і зусиллями, ніж отримання е-ліцензії. НБУ буде розглядати заявку близько 25 робочих днів.
Новий Закон України «Про валюту і валютні операції» (набирає чинності в лютому 2019 року) передбачає ще більш ліберальну систему валютного регулювання за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».
У листопаді 2017 року на сайті НБУ було опубліковано інформацію про проекти постанов нового валютного регулювання, а також інфо-графіка планованих змін.
 
Зазначається, що планується встановлення е-ліміту для інвестицій за кордон на час перехідного періоду, і відсутність будь-яких обмежень як кінцеву мету.
Анна Швиденко, партнер Stron Legal Services
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас