У березні можуть ввести нові коефіцієнти при розрахунку ОСЦПВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У березні можуть ввести нові коефіцієнти при розрахунку ОСЦПВ

Особисті фінанси
1288
Погоджений проект розпорядження про внесення змін до нормативно-правових актів з питань обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ) прийняла Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг).
Як повідомив член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб, найближчим часом документ буде переданий на узгодження в профільні міністерства і відомства. “І десь в березні розрахунок вартості поліса буде проводитися з урахуванням нових коефіцієнтів”, – зазначив він.
Кажучи про основні нововведення, які чекають на цей ринок, він відзначив збільшення з урахуванням інфляції лімітів максимальних виплат за шкоду, заподіяну майну зі 100 тис. грн до 130 тис. грн, життю та здоров’ю третіх осіб – з 200 тис. грн до 260 тис. грн.
У зв’язку з проведеною реформою реєстрації транспортних засобів, що дозволяє зареєструвати автомобіль без прив’язки до місця прописки, і, отже, без вказівки в техпаспорті місця експлуатації, був змінений підхід і коефіцієнти, пов’язані з місцем реєстрації транспортного засобу, на прив’язку до реєстрації самого страхувальника.
Додано також коефіцієнт для електромобілів, якого раніше не було. Для сприяння розвитку ринку електротранспорту в Україні – це понижуючий коефіцієнт 0,9%. Вперше внесли коефіцієнт, що застосовується при розрахунку вартості ОСЦПВ для тролейбусів – 1%, що дозволить в разі потрапляння в ДТП з цим видом транспорту використовувати європротокол.
За словами Д.Ястреба, проектом розпорядження збільшено коефіцієнт для автомобілів без реєстрації в Україні з 5% до 10% і зменшено коефіцієнт при придбанні електронного полісу, який стане на 10% дешевшим від стандартного аналога.
Крім того, скасовано коефіцієнти, які були безглузді і фактично ніколи не використовувалися, наприклад, за шахрайство, – підкреслив Д.Ястреб.
З метою врегулювання питання про застосування бонус-малус було внесено норму, що умови його застосування регулюються підзаконним документом, яким встановлюється, що кожен страховик для себе повинен розробити порядок застосування бонус-малус і дотримуватися його.
При цьому єдиною обмовкою є, що якщо страховик буде використовувати цей механізм, то зобов’язаний це робити для всіх договорів, які укладає. Якщо прийме рішення не використовувати бонус-малус, то також для всіх договорів.
Крім того, зміни торкнулися самих коефіцієнтів щодо бонус-малус шляхом скорочення кроку при зменшенні вартості платежу і невеликого підвищення при збільшенні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас